Котидж хляб без месене

С хрупкава златиста коричка
Източник: Бон Апети
Дата: 15.08.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
225 г брашно
45 г ръжено брашно
1 ч. л. суха мая
1 ч. л. сол

за предварителното тесто:
280 г брашно
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. суха мая


Начин на приготвяне:
1
Котидж хляб без месене
В брашното за предварителното тесто се разбъркват солта и маята. Наливат се 170 мл вода и пак се разбърква. Оставя се да втаса на стайна температура за около 30 минути.
2
Котидж хляб без месене 2
След това се прибира в хладилник за една нощ, покрито с фолио за свежо съхранение. Изважда се 1 час преди използване, за да се темперира.
3
Котидж хляб без месене 3
Предварителното тесто се разбърква със 170 мл вода и маята.
4
Котидж хляб без месене 4
Наръсват се двата вида брашно и солта и пак се разбърква. Оставя се да втаса за 90 минути, като на всеки 20 минути се разбърква.
5
Котидж хляб без месене 5
От 2/3 от тестото се оформя топка, върху която се прави разрез във формата на кръст. Останалото тесто също се оформя на топка. Отново се прави разрез и се поставя върху по-голямата топка с разреза надолу.
6
Котидж хляб без месене 6
Хлябът се притиска силно с пръсти в средата, така че да се стигне до плота. Оставя се да втаса за 15 минути.
7
Котидж хляб без месене 7
Във фурна, включена на 200 градуса с вентилатор се поставя тенджера с дебело дъно с капак. Трябва да се загрее много добре. Хлябът се прехвърля в тенджерата.
8
Котидж хляб без месене 8
Похлупва се и се пече 30 минути. След това капакът се маха и хлябът се допича за още около 20 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

11.09.2023
Иената силно загрята, после да я изваждаш да сложиш студено тесто, може да се спука, според мен. Хлябът направен така става с чудесна хрупкава коричка, но ми е трудно да оформя двата етажа, защото тестото е доста меко и лепкаво.
1.
Изпрати
лично съобщение

11.07.2017
Може ли да се пече в иена
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


264 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: