Коприва на фурна с козе сирене и доматен сос

С товя ястие можете да откриете пролетния сезон
Източник: Бон Апети
Дата: 21.03.2012
Коприва на фурна с козе сирене и доматен сос
 
Необходими продукти:
600 г коприва
4 яйца
250 г българско козе сирене
150 г кашкавал
2 скилидки чесън
4 с. л. овесени трици
100 мл прясно мляко
50 г краве масло
1/2 ч. л. лют червен пипер
1/2 ч. л. звезден анасон
сол и черен пипер на вкус

за доматения сос:
400 г домати на кубчета (от консерва)
100 мл готварска сметана
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1/2 с. л. захар
2 с. л зехтин
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Коприва на фурна с козе сирене и доматен сос

Копривата се измива и се попарва в кипяща вода за кратко, след което се шокира в ледено студена, за да запази яркия си цвят.


2
Коприва на фурна с козе сирене и доматен сос 2

Отцежда се хубаво и се нарязва.


3
Коприва на фурна с козе сирене и доматен сос 3

Лукът и чесънът за соса се наситняват и се задушават в зехтина. Добавят се доматите. Оставя се да къкри на бавен огън, за да се сгъсти.


4
Коприва на фурна с козе сирене и доматен сос 4

После се налива сметаната и се оставя да къкри още 4-5 минути. Овкусява се със захар, сол и черен пипер и се сваля от огъня.


5
Коприва на фурна с козе сирене и доматен сос 5

Сиренето се натрошава, кашкавалът се настъргва.


6
Коприва на фурна с козе сирене и доматен сос 6

В купа се слагат копривата, овесените трици, яйцата, сиренето, прясното мляко, лютия пипер, анасона и разтопеното масло. Добавят се скилидките чесън, направени на паста, сол и черен пипер.


7
Коприва на фурна с козе сирене и доматен сос 7

Разбърква се и се пресипва в тава. Поръсва се с настъргания кашкавал и се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 35–40 минути.


8
Коприва на фурна с козе сирене и доматен сос 8

Когато копривата е готова се нарязва на парчета и се поднася със соса.

 


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


334 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: