Конфитюр от праскови

Източник: nefertifi
ТИТЛА: Хоби готвач
Дата: 08.07.2015
Конфитюр от праскови
Конфитюр от праскови
Конфитюр от праскови
 
Необходими продукти:
1 кг праскови
500 г захар
1/2 к. ч. вода
1 пакетче захар с аромат на ром
1/2 пакетче лимонена киселина (3 г)


Начин на приготвяне:
1
Прасковите се измиват, обелват се, почистват се от костилките и се пюрират.
2
Пюрето се слага на умерен огън, добавят се водата и захарта, и се разбърква, докато захарта се разтопи. Когато сместа заври, силата на огъня се намалява и сместа се оставя да къкри на котлона, като периодично се отпенва и се разбърква, за да не загори. Конфитюрът се вари, до достигане на желаната гъстота. Около 40 минути след завирането на сместа, съдът се дърпа от котлона и се добавят ароматната захар и лимонената киселина. Разбърква се и отново се връща на котлона за около 5 минути, като се бърка постоянно.
3
Конфитюрът се разпределя в предварително затоплени буркани, които се затварят и се обръщат с капачките надолу. Не е необходимо, бурканите да се варят, за да се стерилизират.
4
Съвети:
Количеството на пюрето е 1 кг.
Ароматната захар може да бъде ванилова. По желание може да се добави пръчка канела или листенца индрише.
Бурканите трябва да са сухи, най-лесно се затоплят в микровълнова фурна. Трябва да са почти горещи, но без да изгарят ръката при затваряне.
Ако при варенето, за бъркане се използва дървена лъжица, то тя трябва да е нова. Дървото поема аромат и мазнина при готвене и ако се използва стара лъжица, това би се отразило на вкуса на конфитюра.
Количеството захар може да бъде повече - въпрос на вкус.
Гъстотата на конфитюра се проверява най-бързо, като се капне върху студена чиния.
При сипването в бурканите могат да се добавят сурови орехи - ред конфитюр, ред орехи.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

29.10.2015
В къщи отворихме едно бурканче, определено следващата година ще повторя рецептата в по-големи количества :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: