Колядки с бекон и картофи

Традиционно руско празнично предястие
Източник: Бон Апети
Дата: 12.12.2011
Колядки с бекон и картофи
 
Необходими продукти:
за тестото:
1 ч. ч. ръжено брашно
1 ч. ч. пшенично брашно
1 ч. ч. кисело мляко
сол на вкус

за плънката:
1–2 картофа
1 глава лук
100 г бекон
3 с. л. олио
сол за варенето
краве масло на намазване
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Колядки с бекон и картофи

Беконът и лукът се нарязват наситно и се запържват в 1 с. л. олио, на силен огън за около 6 минути. Пресипват се в купа.


2
Колядки с бекон и картофи 2

Картофите се обелват и се нарязват на тънки резени. Запържват се в останалото олио за около 15 минути.


3
Колядки с бекон и картофи 3

Добавят се към бекона и лука и се овкусяват със сол и черен пипер.


4
Колядки с бекон и картофи 4

Двата вида брашно се смесват и към тях се прибавят киселото мляко и сол. Замесва се тесто и се покрива с фолио за свежо съхранение. Оставя се на топло за 30 минути.

 


5
Колядки с бекон и картофи 5

След това от него се оформя фитил и се нарязва на 10 еднакви парчета.


6
Колядки с бекон и картофи 6

Всяко се разточва като малка тънка кръгла питка.


7
Колядки с бекон и картофи 7

Във всяка се слага по 1 с. л. от плънката.


8
Колядки с бекон и картофи 8

Краищата се загъват леко навътре, като се оформят ръбчета. По средата се оставя отвор.


9
Колядки с бекон и картофи 9

Колядките се поставят в тава, покрита с хартия за печене. Намазват се с разтопено масло и се пекат в загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути.


 


Съвет: Колядките могат да се направят и със сладка плънка.

 


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

10.09.2013
Рецептата е перфектна. Плънката стига точно. А комбинацията картофи с тесто се оказа неочаквано добра. Поради липса на ръжено брашно го замених с пълнозърнесто. Правя я вече за четвърти път по искане на дъщеря ми.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


143 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: