Коледна погача

Прекрасна на вкус, ефектна и празнична на вид
Източник: Бон Апети
Дата: 25.12.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
550 г брашно
21 г жива мая (1/2 кубче)
3 яйца (размер L)
200 мл топло прясно мляко
20 г краве масло (+ разтопено масло за намазване)
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
сусам за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Коледна погача
Маята се разтваря в 50 мл от млякото, заедно със захарта и се оставя да шупне.
2
Коледна погача 2
Брашното се смесва със солта, две разбити яйца, разтопеното масло и останалото мляко.
3
Коледна погача 3
Замесва се меко тесто, което не трябва да се лепи по пръстите.
4
Коледна погача 4
Покрива се и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
5
Коледна погача 5
След това 1/4 от тестото се заделя.
6
Коледна погача 6
Останалото се разделя на 4 равни части, от които се разточват еднакви по големина и дебелина кръгове с диаметър 26 см (заравняват се с ринг, за да са напълно еднакви).
7
Коледна погача 7
В тава, върху силиконов килим се поставя един кръг от тестото и се намазва с разтопено масло.
8
Коледна погача 8
Следва тесто, масло и така – докато се завърши с тесто.
9
Коледна погача 9
Питата се заравнява и се реже на 8 парчета, като торта, но не до край.
10
Коледна погача 10
Триъгълниците, които се образуват, се цепват леко през средата (без да се разделят) и се прегъват навън, като се завъртат няколко пъти.
11
Коледна погача 11
Заделеното тесто се разточва на правоъгълник, който се намазва с разтопено масло. От него, с нож за пица, се режат лентички.
12
Коледна погача 12
Навиват се.
13
Коледна погача 13
Поставят в образувалата се дупка в средата на питата.
14
Коледна погача 14
Погачата се покрива се и се оставя да втаса за 1 час.
15
Коледна погача 15
Намазва се с разбито яйце и се поръсва със сусам.
16
Коледна погача 16
Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, до готовност – около 25–30 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (20)
20.
Изпрати
лично съобщение

25.12.2021
Тестото е много податливо за работа, но се дезориентираха във формата! Гордея се с резултата и вкусът!
19.
Изпрати
лично съобщение

28.12.2018
Много вкусна, добавих разнообразна поръска за разнообразие.
18.
Изпрати
лично съобщение

28.02.2018
направена от дъщеричката ми
17.
Изпрати
лично съобщение

31.12.2015
Получи се страхотно:)
16.
Изпрати
лично съобщение

12.10.2015
да
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: