Кокосова торта "Бон Апети 5"

Гост: Христо Груев, сладкар
Източник: Бон Апети
Дата: 24.07.2009

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
6 белтъка
100 г захар
1 ч. л. лимоново масло (кората на 1/2 лимон)
150 г бял шоколад
30 мл орехово олио
500 мл сметана
300 г ягоди
сушени кайсии
пукано оризово брашно (ризони)
100 г стафиди
200 г бял шоколад
400 г кокосови стърготини за крема
200 г пудра захар
200 г кокосови стърготини за тестото
120 г нишесте
50 г лешниково брашно
1 пакетче бакпулвер
400 мл прясно мляко
400 мл сметана
150 мл коняк
парчета бял шоколад


Начин на приготвяне:
1
Кокосова торта \
Белтъците се разбиват с миксер, като в тях постепенно се сипва пудрата захар. Кокосовите стърготини, бакпулверът, лешниковото брашно и нишестето се сипват в купа и се разбъркват.
2
Кокосова торта \
Сместа се омесва с разбитите на сняг белтъци, сипва се в тава и се разстила на тънък пласт. Платката се пече около 20 минути в предварително загрята фурна при температура 220 градуса.
3
Кокосова торта \
Прясното мляко, сметаната и захарта за пълнежа се смесват, кипват се и към тях се прибавят кокосовите стърготини и стафидите. Сместа се оттегля от огъня и продължава да се бърка, като се прибавят лимоновото масло, конякът и начупеният бял шоколад.
4
Кокосова торта \
Пълнежът се разстила в тава и се пече около 20 минути в предварително загрята фурна при температура 180 градуса.
5
Кокосова торта \
Белият шоколад за глазурата се разтопява на водна баня и се смесва с ореховото олио.
6
Кокосова торта \
Платката се отделя от тавата, докато е още топла, от нея се изрязва кръг и се поставя във форма за торта. Отгоре се нанася част от пълнежа и се покрива с парченца от платката.
7
Кокосова торта \
Процедурата се повтаря, докато формата се запълни, като се завършва с крема и повърхността се заравнява. Тортата се пече около 30 минути в предварително загрята фурна при температура 180 градуса.
8
Кокосова торта \
Изпечената и добре охладена торта се намазва с разбитата сметана и се покрива с разтопения шоколад.
9
Кокосова торта \
Върху шоколадовата глазура в кръг се подреждат ягодите и се поръсва пуканото оризово брашно. Отстрани се шприцова останалата сметана и се украсява с кайсии и парчета бял шоколад.
10
Кокосова торта \
Съвет: От сместа за платката могат да се оформят бисквити, които се изпичат във фурна на 220 градуса. Когато изстинат, се потопяват в шоколадовата глазура и се поръсват с пукано оризово брашно или с кокосови пръчици.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: