Кокосов крем карамел със супа от праскови и бананов чипс

Авторска рецепта в стила на карибската кулинария
Източник: Бон Апети
Дата: 22.02.2007
Кокосов крем карамел със супа от праскови и бананов чипс
 
Необходими продукти:
750 мл прясно мляко
150 г захар
25 г кокосови стърготини
6 яйца
1 ч. ч. захар за карамел
1 капсула есенция ванилия (2 пакетчета на прах)
150 г захар
150 мл вода
1/2 буркан белени праскови
2 канелени пръчици
1 пакетче чай мента
кората на 1 лимон
1 банан
пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Кокосов крем карамел със супа от праскови и бананов чипс
Прясното мляко се кипва заедно с кокосовите стърготини. След това се оттегля от котлона, изчаква се температурата му да спадне и се прецежда.
2
Кокосов крем карамел със супа от праскови и бананов чипс 2
След прецеждането останалите в цедката кокосови стърготини се притискат добре с лъжица.
3
Кокосов крем карамел със супа от праскови и бананов чипс 3
Яйцата се чупят в дълбока купа, сипва се захарта и се разбиват с миксер за 1 минута. След това се налива кокосовото мляко, сместа се разбива и се ароматизира с ванилията.
4
Кокосов крем карамел със супа от праскови и бананов чипс 4
Захарта за карамела се загрява, докато стане златиста. Щом задими, започва да се бърка, като силата на котлона се намалява.
5
Кокосов крем карамел със супа от праскови и бананов чипс 5
Карамелът се разпределя в тимбалчета. Върху него се налива млечно-яйчената смес, така че да се напълни 3/4 от обема на всяко тимбалче. Тимбалчетата се подреждат в тава.
6
Кокосов крем карамел със супа от праскови и бананов чипс 6
В тавата се налива вода, която трябва да стига до средата на тимбалчетата. Десертът се пече в предварително загрята на 150 градуса фурна около 1 час.
7
Кокосов крем карамел със супа от праскови и бананов чипс 7
Бананът за чипса се нарязва на колелца. В покрита с хартия за печене тава се поръсва пудра захар, подреждат се колелцата банан и отгоре хубаво се посипват с пудра захар. Сушат се около 1 1/2 - 2 часа в предварително загрята на 90-100 градуса фурна.
8
Кокосов крем карамел със супа от праскови и бананов чипс 8
В тенджера се наливат 150 мл вода, изсипва се захарта за прасковената супа, ароматизира се с канела, лимонова кора и чай мента и се вари 3 минути. След това сиропът се охлажда и се прецежда.
9
Кокосов крем карамел със супа от праскови и бананов чипс 9
Прасковите се пюрират заедно с прецедения сироп.
10
Кокосов крем карамел със супа от праскови и бананов чипс 10
Охладеният крем карамел се обръща в супена чиния, около него се налива от охладената прасковена супа и се подрежда чипсът от банани.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: