Кокалник

Село Панчарево
Източник: Бон Апети
Дата: 06.05.2006
Кокалник
 
Необходими продукти:
1 кг брашно
1/2 кубче мая
2 ч. л. сол
400 мл хладка вода
1 сурово яйце
1 великденско яйце


Начин на приготвяне:
1
Кокалник
Брашното се пресява и в него се оформя "кладенче". Вътре се поръсва солта, налива се предварително разтворената в 100 мл топла вода мая и леко се замесва.
2
Кокалник 2
Постепенно се доливат около 400 мл хладка вода и се меси, така че да се получи меко тесто. Тестото се оставя да втаса на топло за около 20 минути. След това се бие 100 пъти в плота и отново се меси.
3
Кокалник 3
Отделят се 2/3 от тестото и се разточват на питка. Тя се поставя в намазнена тавичка и в центъра й се слагат свареното великденско яйце и суровото яйце.
4
Кокалник 4
Останалото тесто се разделя на няколко топки, от които се приготвя украсата. От две от топките се оформят фитили, които се увиват около яйцата. С останалото тесто се прави украса по избор – цветя, птички, слънце.
5
Кокалник 5
Така приготвеният кокалник се пече 10-15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. След това температурата се намалява на 180 градуса и се пече до готовност.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: