Класическо италианско калцоне

ТИТЛА: Помощник готвач
Дата: 01.01.2025
Класическо италианско калцоне
 
Необходими продукти:
за тестото:
500 г брашно
2 ч. л. суха мая
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол

за плънката:
300 г панчета
200 г прошуто
1 глава лук шалот
3-4 малки гъби печурки
1/2 ч.л. мащерка
1/2 ч. л. черен пипер
2 с.л. босилек
300 г кашкавал
60 мл олио

за белия сос:
2 скилидки чесън
2 с.л. олио
3 с.л. брашно
1/2 ч.ч. готварска сметана
1/2 ч.ч. прясно мляко
100 г синьо сирене
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Разтворете маята в 250 мл топла вода, заедно със захарта.
2
Разбъркайте брашното, солта и маята. Замесете меко тесто, което не трябва да се лепи по пръстите. Оставете да втаса.
3
Нарежете прошутото и панчетата на малки кубчета и ги запържете на среден огън в предварително загрятото олио на дълбок тиган .
4
Добавете нарязания на ситно лук и запържете още няколко минути и след това добавете нарязаните на филии гъби, мащерката и черния пипер. Продължете да бъркате, докато лука стане прозрачен.
5
За белият сос в отделна тенджера на среден огън загрейте олиото, след което сложете брашното да се запържи за около 5 минути. След това добавете млякото, сметаната, нарязания на ситно чесън, сол и черен пипер. Накрая добавете настърганото синьо сирене и разбъркайте добре.
6
Когато стане напълно готов, изсипете соса в тигана с плънката и разбъркайте. Сложете босилека за аромат и оставете плънката настрана.
7
Разделете тестото на 8 части, от тях оформете кръгли кори. Поръсете малко от настъргания кашкавал и добавете малко от плънката. Прегънете на две и оформете декоративни ръбове.
8
Печете пиците около 25-30 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: