Киш с агнешко и коприва

Този вариант на киш е изцяло съобразен с българския вкус.
Източник: Бон Апети
Дата: 29.04.2010
Киш с агнешко и коприва
 
Необходими продукти:
450 г агнешко месо от бут
300 г коприва
1 глава лук (средно голяма)
50 мл олио
200 г гъби
1 червена чушка
1 с. л. дижонска горчица
1 с. л. нарязан магданоз
3–4 скилидки чесън
3 филии твърд, стар хляб
250 г брашно
125 г краве масло
1 щипка сол
3–4 с. л. ледена вода
3 яйца
200 мл течна сметана
сол и бял пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Киш с агнешко и коприва
Всички продукти за тестото се смесват в купа и внимателно се бъркат с дървена лъжица, докато се получи тесто. Оформя се топка и се оставя да преседи няколко часа. След това се разточва на кора и се разстила във формата за печене.
2
Киш с агнешко и коприва 2
Месото се нарязва на средно големи кубчета, а копривата се бланшира за кратко във вряща подсолена вода.Лукът се нарязва наситно и се запържва в сгорещеното олио. Прибавя се месото, нарязаните наситно гъби и се задушава, докато месото леко се зачерви. Добавя се копривата, нарязаната наситно чушка и скълцаните скилидки чесън. Когато плънката е готова, се оттегля от огъня и се овкусява с горчицата.
 

3
Киш с агнешко и коприва 3
След като плънката се охлади, към нея се прибавя ситно стритата среда от хляба и накълцания магданоз. Върху тестото се разпределя плънката и отгоре се полива със заливката, приготвена от разбитите яйца и сметана, овкусена със сол и бял пипер.
4
Киш с агнешко и коприва 4
Кишът се пече 30–40 минути в предварително сгорещена до 180 градуса фурна.

Съветите на майстора:
Този вариант на киш е изцяло съобразен с българския вкус. Можете да го приготвите и като французите – с бекон и лук или домати.
Бутертестото замества успешно линцер тестото, но предимствата на второто е, че е многолистно и не се надува. Удобно е за работа, може да го приготвите и да го държите в хладилник, а когато решите, да го извадите и да приготвите всякакви тестени изделия, дори и десерти.
 

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: