Киш „Лорен“ с гъби

С богата и вкусна плънка
Източник: Бон Апети
Дата: 13.09.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
250 г брашно
150 г краве масло
1 яйце
сол на вкус

за плънката:
400 мл животинска сметана
250 г кафяви печурки
120 г бекон на кубчета
120 г сирене „Грюер“
3 жълтъка
1-2 щипки индийско орехче
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Киш „Лорен“ с гъби
В блендер се смесват брашното и солта, слага се маслото, нарязано на кубчета и се разбива. Прибавя се яйцето и отново се разбива за кратко.
2
Киш „Лорен“ с гъби 2
Тестото се увива в прозрачно фолио и се прибира в хладилник за 30 минути. След това се разточва върху набрашнен плот.
3
Киш „Лорен“ с гъби 3
Поставя се във форма за тарт с подвижно дъно с диаметър 22 см, така че да покрие дъното и стените на формата.
4
Киш „Лорен“ с гъби 4
Отгоре се слага хартия за печене, а върху нея – морска сол. Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор 15 минути със солта и 5 минути без нея. Не трябва да се зачервява. Охлажда се.
5
Киш „Лорен“ с гъби 5
Гъбите се обелват, почистват се от пънчетата и се режат на тънко.
6
Киш „Лорен“ с гъби 6
Беконът се запържва до златисто в сгорещен тиган и се изважда.
7
Киш „Лорен“ с гъби 7
В отделилата се мазнина се запържват гъбите.
8
Киш „Лорен“ с гъби 8
Жълтъците се разбиват със сметаната, солта, пипера и индийското орехче.
9
Киш „Лорен“ с гъби 9
Сиренето се настъргва.
10
Киш „Лорен“ с гъби 10
Върху основата на киша се слагат половината от бекона, гъбите, сиренето и сметаната.
11
Киш „Лорен“ с гъби 11
Следват останалите бекон, сирене и сметана. Накрая се подреждат останалите гъби.
12
Киш „Лорен“ с гъби 12
Кишът се пече в загрята на 160 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 40 минути.
13
Киш „Лорен“ с гъби 13
Поднася се леко охладен.
Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

19.02.2023
Много вкусен стана. Аз обаче исках по-голямо количество защото кишовете винага стават доста плоски и за да се нахрани човек трябва да реже само на 4 порции. Аз направих двойна доза на тестото и сложих 500 гр. гъби, цели яйца в плънката, повече кашкавал (300 гр. обикновен по-маслен) и повече бекон. Сложих само по един по-гъст пласт поред бекон, половината от кашкавала (150 гр.), сметана и гъби. Когато се опече отгоре поръсих останалия (още 150 гр.) кашкавал и запекох за кратко. Стана много вкусно, сервирах с кисело мляко отстрани.
5.
Изпрати
лично съобщение

26.09.2022
Просто е страхотен:)
4.
Изпрати
лично съобщение

29.05.2021
Чудесно се получи. Много вкусен киш. Само малко по соленичко за моя вкус, но следващия път ще редуцирам солта.
3.
Изпрати
лично съобщение

07.11.2017
Страхотен киш се получи , със сигурност ще го правя пак.Нямах специална форма за киш, но ползвах такава за кейк и япостлах схартия за да не залепва .Сиренето Грюер наистина дава страхотен вкус :)
2.
Изпрати
лично съобщение

20.02.2016
Нямах тава за киш и за това го направих в по-дълбока - видът му не е съвършен, но вкусът е невероятен
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: