Кибе в бял сос

С богата и интересна плънка
Източник: Бон Апети
Дата: 04.11.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
200 г смляно месо от телешки шол
200 г фин булгур
1 глава лук
1 ч. л. сух босилек
1/2 ч. л. канела
сол и черен пипер на вкус

за плънката:
150 г смляно месо от телешки шол
1 глава лук
2 с. л. кедрови ядки
1 с. л. краве масло

за соса с ориз:
100 г бисерен ориз
2 кофички кисело мляко (по 400 г)
2 с. л. царевично нишесте
2 с. л. краве масло
1 с. л. сусамов тахан
1 ч. л. суха мента
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Кибе в бял сос
Смляното телешко месо за кибето се смесва с булгура, канелата, ситно нарязания лук, босилека, сол и черен пипер на вкус.
2
Кибе в бял сос 2
Прибавят се и 2 с. л. вода и се разбърква добре.
3
Кибе в бял сос 3
Маслото за плънката се загрява и в него се запържва нарязаният на ситно лук.
4
Кибе в бял сос 4
Добавя се мляното месо и се пържи, докато стане на трохи. Сипват се кедровите ядки, готви се още 10 минути и се охлажда.
5
Кибе в бял сос 5
От каймата с булгура и плънката се оформят кюфтета с яйцевидна форма. Подреждат се в тава с незалепващо покритие и се пекат 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
6
Кибе в бял сос 6
Оризът се запържва в сгорещеното масло. Наливат се 350 мл вода и се готви 10–15 минути на тих огън.
7
Кибе в бял сос 7
Царевичното нишесте се разтваря в 2 с. л. вода и се разбърква с киселото мляко, сместа се сипва при ориза, овкусява се с ментата и се готви 5–6 минути.
8
Кибе в бял сос 8
Прибавя се таханът, овкусява се със сол и черен пипер, и се разбърква.
9
Кибе в бял сос 9
Накрая се слага и кибето, дърпа се от огъня и се поднася.
Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

12.11.2024
Ще я опитам пак и ще споделя резултата. Рецептата е много вкусна, наситина. Булгурът ми е от няколко месеца в шкафа, може и да е година, може да има някакво значение, но така или иначе ще е вкусно, дори да се разпаднат отново. Благодаря за идеите Ви!
5.
Изпрати
лично съобщение

11.11.2024
Здравейте Велина, при сместа за кюфтетата не слагайте повече вода от количеството, описано в рецептата. Намокрете леко ръцете си при оформянето им. Ще се радваме да споделите резултата. Поздрави от нас:)
4.
Изпрати
лично съобщение

09.11.2024
Здравейте, фин булгур, който пише, че е специално за кюфтета. Наистина ми беше трудно да боравя със спеста, още докатоо ги сглобявах. Мога следващия път да сложа яйце, но за мен определено беше трудно да ги оформя.
3.
Изпрати
лично съобщение

08.11.2024
Здравейте Велина, фин булгур ли използвахте?
2.
Изпрати
лично съобщение

07.11.2024
Благодаря за чудесния прочит. Вкусът е много хубав! Не ми се получиха кибетата, разпаднаха се. Още докато ги сглобявах беше трудно, въпреки че добавх малко повече вода на булгура с каймата, може би се изисква доста опит, не знам. Все пак са много вкусни :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: