Кейк с амарант, сушени кайсии и орехи

С аромат на канела, ванилия и портокалова кора
Източник: Бон Апети
Дата: 27.03.2012
Кейк с амарант, сушени кайсии и орехи
 
Необходими продукти:
1/2 ч. ч. амарант
2 ч. ч. брашно
3 яйца
1 ч. ч. вода
150 г сушени кайсии
100 г орехи
1 1/2 ч. л. бакпулвер
1/3 ч. ч. мед
1/4 ч. ч. олио
1 щипка канела
1 щипка сол
2 ванилии
кората от 1 портокал
масло за намазване
брашно за поръсване
пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Кейк с амарант, сушени кайсии и орехи

Амарантът се залива с горещата вода, кипва се на котлона и огънят се намалява. Вари се на ниска температура, докато набъбне и поеме течността - около 25–30 минути.

 


2
Кейк с амарант, сушени кайсии и орехи 2

В купа се смесват нарязаните на четири кайсии, ванилията, бакпулверът, брашното, канелата, солта, настърганата кора от портокал и счуканите орехи.

 


3
Кейк с амарант, сушени кайсии и орехи 3

В друга купа се разбиват с телена бъркалка яйцата, медът и олиото.


4
Кейк с амарант, сушени кайсии и орехи 4

Двете смеси се съединяват, прибавя се набъбналият амарант и  всичко се разбърква много добре.

 


5
Кейк с амарант, сушени кайсии и орехи 5

Изсипва се във форма за терин (метална), предварително намазана с масло и поръсена с брашно. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 50 минути.


6
Кейк с амарант, сушени кайсии и орехи 6

Оставя се да изстине, поръсва се с пудра захар и се нарязва на парчета.

 


 


Съвет: Формата за печене е метален терин - 30 см. Нарязват се 16 парчета - по 2 в порция.


Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

24.09.2020
Страхотен кейк. Търсих приложение на амаранта, което да е вкусно и да съдържа тази полезна култура и ето че открих.
2.
Изпрати
лично съобщение

11.01.2015
Получи се интересно, малко недоопечено отвътре, трябвало да го попека малко повече. Кайсиите придадоха страхотен вкус. Благодаря.
1.
Изпрати
лично съобщение

06.07.2014
Кейкът стана много ароматен, не е сладък, което за мен е добре, и кайсиите дават приятна свежест. Единственото, което не ми допадна е, че където в коричката имаше амарант беше прекалено хрупкаво.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


250 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: