Яйцата, жълтъците и захарта за основния блат се смесват в купа. В тенджерка се загряват 3-4 пръста вода (без да кипват), слага се купата и сместа се разбива на слаб огън, докато се получи пухкава пяна (4-5 минути).
След това се сваля от котлона и се разбива още 1-2 минути. При непрекъснато разбиване се добавя загрятото масло, а след него – пресятото брашно. Получената еднородна смес се сипва в покрита с готварска хартия тава с диаметър 24-26 см.
Блатът се пече във фурна на 180 градуса около 20 минути. Готовността му се проверява, като се пробожда с шишче, при което тестото не трябва да полепва. След като се охлади, блатът се разрязва на 3 платки.
Яйцата за блат "Джоконда" се разбиват заедно с 6 с. л. захар 5-6 минути (докато станат пухкави). Белтъците се разбиват на сняг заедно с 2 с. л. захар и се смесват с яйцата.
Прибавят се смлените с останалата захар (2 с. л.) бадеми и сместа се разбърква внимателно, за да не спадне. Така полученото тесто се разделя на две части. Към едната се прибавят 2 с. л. какао и 1 с. л. брашно, а към другата - 2 с. л. брашно.
В покрита с хартия за печене тава се шприцоват ивици от бялото и от кафявото тесто така, че да се получи раиран блат. Блатът се слага в горната част на загрята на 200-220 градуса фурна и се пече 5-8 минути, като се внимава да не се изсуши прекалено.
Кестените се прорязват с кръстче откъм върха, сваряват се за около 20 минути, след което се обелват. Смилат се в блендер заедно със затопленото прясно мляко, докато се получи пухкав крем. Към края сместа се подслажда със захар и се ароматизира с ванилия.
Сметаната се разбива с миксер на твърд сняг и се смесва с охладеното пюре от кестени. Кремът се покрива и се поставя в хладилник до момента, в който започне да се реди тортата.
Водата за сиропа се загрява, в нея се разтваря захарта, налива се ромът и хубаво се разбърква. Сметаната за крем "Ганаш" се загрява, като се внимава да не кипне, прибавя се натрошеният кувертюр и се бърка, докато се разтопи и се получи гладък крем.
Платката от най-горната част на блата се полива с горещия сироп и се намазва обилно с кестеновия крем. Процедурата се повтаря с втората платка, а третата се покрива с крем "Ганаш". Тортата се обкантва с ленти от блат "Джоконда", украсява се с бадеми и се оставя в хладилник за 4-5 часа.