Кефал на скара с орехов сос и картофи на фурна

Черноморска риба с ароматен сос
Източник: Бон Апети
Дата: 01.09.2011
Кефал на скара с орехов сос и картофи на фурна
 
Необходими продукти:
2 кефала (по 400 г всеки)
100 мл зехтин
сокът от 1 лимон
2 стръка розмарин
сол и черен пипер на вкус

за ореховия сос:
250 г орехови ядки орехови ядки
6 стръка магданоз
6 стръка копър
2 филии стар хляб
50 мл прясно мляко
2 скилидки чесън
сокът от 1 лимон
100 мл зехтин
2 резена лимон
сол и черен пипер на вкус

за картофите:
1 кг дребни пресни картофи
4 скилидки чесън
100 г краве масло
5 стръка копър
сол, черен пипер и самардала на вкус


Начин на приготвяне:
1
Кефал на скара с орехов сос и картофи на фурна

Картофите се измиват, слагат се в тава, овкусяват се със сол, пипер и самардала. Отгоре се слага чесъна, предварително смачкан и маслото.


2
Кефал на скара с орехов сос и картофи на фурна 2

Карофите се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-40 минути.


3
Кефал на скара с орехов сос и картофи на фурна 3

Рибата се почиства от вътрешностите и люспите. В нея се слага резен лимон и стрък розмарин. Овкусява се със сол и черен пипер.


4
Кефал на скара с орехов сос и картофи на фурна 4

В купа се смесват зехтина и лимоновият сок за рибата, разбърква се .


5
Кефал на скара с орехов сос и картофи на фурна 5

Рибите се намазват от двете страни с получената смес.


6
Кефал на скара с орехов сос и картофи на фурна 6

Пече се на скара от двете страни до зачервяване. По време на печенето също се маже със сместа.


7
Кефал на скара с орехов сос и картофи на фурна 7

Хлябът се накисва в млякото за 1 минута.


8
Кефал на скара с орехов сос и картофи на фурна 8

В блендер се слагат орехите, магданозът, копърът, обеленият чесън, сокът от лимона, зехтинът и хлябът с млякото. Разбива се до получаване на гладък сос. Овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква.


9
Кефал на скара с орехов сос и картофи на фурна 9

Рибата се поднася гарнирана с картофите, поръсени с наситнения копър и соса.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

19.09.2014
Сосчето е добро, но тежичко. Получи се повече количество от необходимото, но го затворих в буркан и имам песто подходящо за дресинг на зелена салата.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


158 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: