Казан диби

Гръцки вариант на турския десерт
Източник: Бон Апети
Дата: 01.12.2011
Казан диби
 
Необходими продукти:
300 мл сладкарска сметана
500 мл прясно мляко
80 г кристална захар
20 г пудра захар
100 г царевично нишесте
1 с. л. узо
30 г краве масло
1 ч. л. какао
1 ч. л. канела


Начин на приготвяне:
1
Казан диби

Млякото и сметаната, кристалната захар и узото се сипват в касерола и сместа се оставя да кипне.


2
Казан диби 2

В друг съд се разтопява маслото, слагат се какаото, канелата и пудрата захар и се разбърква. Сваля се от огъня и се пресипва в тава.


3
Казан диби 3

Към млечната смес се добавя нишестето, предварително разтворено в 100-150 мл вода. Бърка се непрекъснато, докато сместа се сгъсти.

 


4
Казан диби 4

Сметановата смес се изсипва върху маслената и се пече в загрята на 180 градуса фурна за 20 минути.


Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

12.06.2015
Никъде в рецептата не пише, че нишестето се разтваря в 2 с. л. вода (вж. 3-та стъпка, където е посочено количество от 100-150 мл вода). Принципно, нишестето винаги трябва да се разтваря в студена течност, иначе става на бучки, още преди да се налее в горещата смес. Трябва да се бърка постоянно, като е добре, това да става на умерен огън. Ако е необходимо, сместа може да се оттегли от котлона, когато се налива разтворенето нишесте, да се разбърка и пак да се върне на огъня.
4.
Изпрати
лично съобщение

29.05.2015
Истинската рецепта е с оризово брашно и карамел на дъното. Специално потърсих да видя вашата, според мен това е по-скоро импровизация.
3.
Изпрати
лично съобщение

01.02.2015
Много добре се получи от раз. Аз първо го опитах в заведение и ми се стори много странно, защото имаше вкус на мляко с ориз, а се оказа че няма изобщо ориз в десерта.
2.
Изпрати
лично съобщение

16.10.2013
Страхотен десерт,любим ни е
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Реших да пробвам рецептата, но имам въпрос: количеството нишесте, посочено в рецептата, точно ли е? Стори ми се доста, а и е абсурдно да се разтвори в 2 с.л. вода - твърде много сухо вещество и малко течност. И друго - никак не ми се получават сладкишите с нишесте, по принцип. Винаги става на бучки кремчето. Какво да направя, за да не се получава така? Не спирам да бъркам - даже понякога с миксер. Но пак става на бучки. Къде бъркам? Кога се слага нишестето - преди или след оттегляне от огъня?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: