Картофени кюфтета

По рецепта от Самоковския манастир
ТИТЛА: Помощник готвач
Дата: 30.07.2023
Картофени кюфтета
Картофени кюфтета
 
Необходими продукти:
600 г картофи
1 малка глава лук
1 к.ч. прясно мляко
1 к.ч. натрошено сирене
60 г настърган кашкавал
2 с.л. олио
3 яйца (разделени на жълтъци и белтъци
2 с.л. галета
2 с.л. нарязан магданоз
2 с.л. нарязан копър
1/4 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. смлян кимион
1 к.ч. брашно за овалване
сол на вкус
олио за пържене


Начин на приготвяне:
1
Картофите измийте добре и сварете с 1 ч.л. сол. Още топли ги обелете и пресовайте.
2
Към тях добавете настъргания на ситно ренде лук, млякото, олиото, сиренето, кашкавала, леко разбърканите жълтъци, галетата, магданоза, копъра, кимиона, черния пипер и сол на вкус.
3
Омесете добре сместа. Оформете 15 кюфтета, оваляйте в брашно и изтупайте от излишното. В тиган с незалепващо покритие (керамичен/) загрейте олио. Много е важно тиганът да е такъв, за да не се захванат кюфтета за дъното.
4
Оваляните в брашно кюфтета потопете в разбърканите белтъци и пържете от двете страни до приятен загар на степен 4 от 6 на печката. Когато сложите картофеното кюфте в тигана, не го размествайте, докато не се запържи добре, едва тогава го обърнете и отново оставете да се пържи до готовност.
5
Готовите кюфтета изваждайте в чиния върху домакинска хартия, която да поеме евентуалната излишна мазнина.
Сервирайте картофените кюфтета с млечно-чеснов сос и салата.

Да ви е сладко!
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: