Картофен шмарн

Запечено картофено пюре с яйца и сметана
Източник: Бон Апети
Дата: 02.08.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
600 г стари картофи
80 г краве масло
200 мл животинска сметана
4 яйца (размер L)
1 връзка пресен лук
1 с. л. царевично нишесте
1/4 ч. л. индийско орехче
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Картофен шмарн
Картофите се сваряват и още топли се обелват и се намачкват.
2
Картофен шмарн 2
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол.
3
Картофен шмарн 3
Сметаната се кипва, подправя се със сол, черен пипер и настъргано индийско орехче и се налива към картофите.
4
Картофен шмарн 4
Прибавят се жълтъците и нишестето, разбърква се добре.
5
Картофен шмарн 5
Постепенно се добавят и разбитите белтъци, като се бърка внимателно.
6
Картофен шмарн 6
Маслото се разтопява. С част от него се намазва тавата, изсипва се картофената смес.
7
Картофен шмарн 7
Залива се с останалото масло и се поръсва с наситнен пресен лук.
8
Картофен шмарн 8
Пече се 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
9
Картофен шмарн 9
Нарязва се на парчета и се сервира.
Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

23.04.2020
Чудесна гарнитура за тържествена трапеза, но като основно също е интересно.
7.
Изпрати
лично съобщение

22.03.2020
Много хубаво! Става и за основно и за гарнитура
6.
Изпрати
лично съобщение

18.11.2019
Много интересно и приятно ястие.
5.
Изпрати
лично съобщение

20.10.2018
Много приятна гарнитура. Доста прилича на суфле.
4.
Изпрати
лично съобщение

18.03.2018
Получи се много приятно на вкус.


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: