Картофен пай с шунка

Българска кухня
Източник: Бон Апети
Дата: 24.07.2009
Картофен пай с шунка
 
Необходими продукти:
160 г брашно
90 г маргарин (масло)
1 жълтък
1/2 ч. л. сол
2-3 картофа
1 скилидка чесън
1 дафинов лист
2 ч. ч. прясно мляко
1/2 ч. л. сол
100 г шунка
100 г сирене „Грюер” (кашкавал)
100 мл готварска сметана
3-4 с. л. настърган „Пармезан”
1 ч. л. сух копър
1/2 ч. л. чубрица
бял пипер и сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Картофен пай с шунка
В купа се смесват пресятото брашно, маргаринът, солта и жълтъкът за тестото. Разбърква се с вилица, докато сместа стане на трохи, след което се омесва за кратко с ръце.
2
Картофен пай с шунка 2
Прясното мляко за картофите се налива в тенджерка, слагат се дафиновият лист и разрязаната на две скилидка чесън, посолява се и се кипва.
3
Картофен пай с шунка 3
Картофите се обелват и се нарязват на тънки колелца. Слагат се в кипналото мляко и се варят 5-8 минути (трябва да омекнат, но да останат леко сурови).
4
Картофен пай с шунка 4
Тестото се разточва между два листа фолио до получаване на кръг с диаметър, по-голям от диаметъра на тавата за печене. Единият лист фолио се отстранява и тестото се поставя в намаслената и набрашнена тава. Отстранява се и вторият лист фолио.
5
Картофен пай с шунка 5
Върху тестото се слага хартия за печене и се сипва бял боб, който да попречи на тестото да се надигне по време на печене. Пече се 10 минути при температура на фурната 200 градуса.
6
Картофен пай с шунка 6
Бобът и хартията се отстраняват и полуизпечената основа се покрива с половината от сварените в мляко картофи.
7
Картофен пай с шунка 7
Върху тях се слага нарязаната надребно шунка и се наливат 50 мл готварска сметана. Поръсва се с 50 г настъргано сирене „Грюер”, 1-2 с. л. „Пармезан”, 1/2 ч. л. сух копър и 1/4 ч. л. чубрица.
8
Картофен пай с шунка 8
Прави се втори пласт от картофи и се покрива с останалата част от сметаната и сирената. Поръсва се с останалите копър и чубрица, добавят се бял пипер и сол на вкус. Пече се 25-30 минути във фурна на 180 градуса.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: