Карфиол „Гоби Мусалам“

Вкусно и засищащо
Източник: sailvegan
ТИТЛА: Хоби готвач
Дата: 09.10.2017
Карфиол „Гоби Мусалам“
 
Необходими продукти:
1 глава карфиол
2 с. л. сол
1/2 ч. л. куркума
1/2 ч. л. чили прах (по желание)

за соса:
2 с. л. растително масло
1/2 средно голяма глава червен лук
20 г джинджифил
5-6 скилидки чесън
1 суха люта чушка чили
1 ч. л. гарам масала
1/2 ч. л. кимион на прах
1/2 ч. л. кориандър на прах
1 с. л. сминдух
1/2 ч. л. куркума
3 домата
3/4 ч. ч. кокосово мляко (от кутия)
1/4 ч. ч. сурово смляно кашу (или 1/3 ч. ч. накиснато)
3/4 ч. л. сол
1/4 ч. л. сурова захар (или 1/2 ч. л. кленов сироп)
захар


Начин на приготвяне:
1
Отстранете листата и кочана на карфиола и го сложете в тенджера. Налейте вода, така че да го покрие. Добавете солта, куркумата и чилито и бланширайте. Похлупете и гответе по 4 минути от всяка страна (отгоре и отдолу).
2
Изсипете мазнината за соса в тиган, загрят на средна температура. Сложете ситно нарязания лук и гответе до златисто – около 6-7 минути. Прибавете скилидките чесън и нарязаните джинджифил и люта чушка и сотирайте за още 2 минути.

3
Добавете подправките (гарам масала, кимион, кориандър и куркума) и разбъркайте. Сложете нарязаните домати, солта, захар и сминдуха. Разбъркайте, похлупете и гответе, докато зеленчуците омекнат – около 8-10 минути, като разбърквате, за да не загори.
4
Оставете сместа да се охлади, след което добавете кокосовото мляко и кашуто и пюрирайте в блендер.
5
Сложете бланширания карфиол в намазнена тава за печене. Отделете 1/3 от соса и с останалото количество залейте главата карфиол, така че сосът да я покрие цялата.

6
Печете 40-45 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато карфиолът стане сух на допир, а сосът леко се сгъсти.
7
Загрейте отделения сос, докато се сгъсти и сервирайте карфиола с него.
Ястието се поднася горещо с индийски хляб Роти и по желание – с киноа или със салата по избор.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


147 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: