Карелски пай

Финландски специалитет, защитен от Европейския съюз
Източник: Бон Апети
Дата: 29.10.2012

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за оризовата плънка:
300 г ориз „Арборио“
1 л прясно мляко
300 мл вода
2 с. л. краве масло
1 с. л. сол

за тестото:
250 г ръжено брашно
50 г брашно
200 мл вода
1 ч. л. сол

за намазване:
50 г краве масло
1/2 ч. ч. прясно мляко

за яйчената смес:
6 яйца
50 г краве масло
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Карелски пай

В съд се кипва водата, добавя се оризът и се оставя да ври на слаб огън. След като се абсорбира течността, се налива млякото и се готви отново на слаб огън, докато оризът го поеме. Добавя се маслото, посолява се и се разбърква. Дърпа се от огъня  и се оставя да се охлади.


 


2
Карелски пай 2

Двата вида брашно за тестото се смесват заедно със солта. В голяма купа се сипва водата и се добавя брашното. 


 


3
Карелски пай 3

Замесва се тесто, което не трябва да се залепва за пръстите. Оформя се фитил с диаметър 4 см. След това се нарязва на 8 шайби с широчина 2 см. 


 


4
Карелски пай 4

Всяка от тях се разточва натънко, като плотът се поръсва с ръжено брашно , за да не се залепят. В средата на всяка кора се слагат по 2 с. л. от оризовата плънка.


 


5
Карелски пай 5

Краищата на корите се повдигат нагоре и се прищипват, като в средата се оставя отвор (прилича на цървул).


 


6
Карелски пай 6

Готовите пайчета се подреждат в тава с незалепващо покритие или с хартия за печене и се слагат във фурна, загрята на 250 градуса, с вентилатор. Пекат се за 15 минути. 


 


7
Карелски пай 7

Млякото (за намазване) се загрява и в него се слага маслото, за да се разтопи. С тази смес се намазват изпечените пайове и се покриват с кърпа.


 


8
Карелски пай 8

Яйцата се сваряват за 9 минути. Обелват се и се намачкват с вилица. Разбъркват се с маслото и се посоляват. Оставят се да се охладят. 


 


9
Карелски пай 9

Пайовете се сервират с 1 с. л. от яйчената смес върху тях. 

 


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


254 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: