Карамелени ябълки с ориз

От колекцията на Цветанка Делова
Източник: Бон Апети
Дата: 24.12.2015

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
5 ябълки
150 г бисерен ориз
200 г захар
3 сушени сини сливи
3 сушени смокини
50 г орехи
30 г бадеми
30 г бели стафиди
30 г сушени ябълки
1 ванилия
1/4 ч. л. канела
1 щипка карамфил
1 щипка джинджифил


Начин на приготвяне:
1
Карамелени ябълки с ориз
Сушените сливи, смокините, ябълките и стафидите се нарязват наситно.



2
Карамелени ябълки с ориз 2
Ядките се накълцват.
3
Карамелени ябълки с ориз 3
Оризът се измива и се сварява в 300 мл вода. Прибавят се плодовете и ядките. Ароматизира се с карамфила, канелата и джинджифила, 30 г захар и се разбърква.
4
Карамелени ябълки с ориз 4
Ябълките се измиват и от страната на дръжката се режат капачета. Издълбават се внимателно с лъжица. Пълнят се със сместа.
5
Карамелени ябълки с ориз 5
Напълнените ябълки се затварят с капачета, подреждат се в тенджера и се оставят да се готвят на пара за около 5–10 минути.
6
Карамелени ябълки с ориз 6
Останалата захар се карамелизира, дърпа се от котлона, разрежда се с 1/2 ч. ч. вода и се връща обратно на огъня, докато карамелът се разтопи. Овкусява се с ванилията и с този сос се заливат ябълките.
7
Карамелени ябълки с ориз 7
Оставят се да се охладят и се поднасят.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: