Капама

Източник: Бон Апети
Дата: 23.02.2010
Капама
 
Необходими продукти:
6 пилешки бутчета
200 г сланина
300 г свински врат
200 г пушени гърди
400 г сурова наденица
1 глава лук
200 г ориз
1 кисела зелка
1/2 връзка магданоз
2 дафинови листа
1 ч. л. черен пипер на зърна
4 домата
4 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Бутчетата се сваряват за 5–6 минути, след това се изваждат, а бульонът се отпенва.
2
В тиган за 2–3 минути се запържва наситненият лук и се добавя оризът. Бърка се още 2–3 минути и се прибавят 400 мл от пилешкия бульон. Когато оризът поеме течността, сместа се оттегля от огъня, плънката се разпределя върху 8–10 зелеви листа и се завиват сарми.
3
Дъното на гювеч се покрива с парчетата тънко нарязана сланина и върху тях се поставят зелеви листа.
4
Върху листата се подреждат сармите, отгоре – пилешките бутчета, вратът, пушените гърди и наденицата, нарязана на едри парчета.
5
Най-отгоре се сипват подправките. След това се редят останалите зелеви листа и доматите, нарязани на големи шайби.
6
Гювечът се захлупва с капак. От брашното с малко вода се прави тесто, с което се запечатва капакът. Капамата се пече 4–5 часа на 160 градуса. След като се изпече, ястието се разпределя на порции. При сервирането се поръсва с наситнения магданоз.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

25.01.2014
Класика поднесена през студените зимни дни.
1.
Изпрати
лично съобщение

31.12.2014
Не сложих домати и вместо сланина ползвах панчета.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


119 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: