Калкан с маслен сос

С вкус на лято и море
Източник: Бон Апети
Дата: 11.07.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 калкан (3 кг)
60 г краве масло
сол и черен пипер на вкус
брашно за овалване

за соса:
100 мл бяло вино
50 мл животинска сметана
90 г краве масло
1 глава лук шалот
1–2 стръка мащерка
1 дафинов лист

за гарнитурата:
1 кг дребни картофи
1 връзка копър
50 мл зехтин
2 с. л. сок от лимон
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Калкан с маслен сос
Картофите се измиват, подреждат се в тава, заливат се със зехтина и се посоляват. Пекат се 30–40 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
2
Калкан с маслен сос 2
Изваждат се и се овкусяват с лимоновия сок и наситнения копър.
3
Калкан с маслен сос 3
Сосът се приготвя, като нарязаният на ситно лук се запържва в около 30 г сгорещено масло.
4
Калкан с маслен сос 4
Налива се виното, добавят се мащерката и дафиновият лист.
5
Калкан с маслен сос 5
Когато виното се редуцира, подправките се отстраняват и се налива сметаната. След 2–3 минути съдът се дърпа от огъня. Сосът се разбърква с нарязано на кубчетата студено масло.
7
Калкан с маслен сос 7
Филетата се овкусяват със сол и черен пипер. Овалват се в брашно и се изтупват от излишното. Пържат се от всяка страна в сгорещено масло, до златисто.
8
Калкан с маслен сос 8
Поднасят се, залети със сос и с гарнитура от печени картофи.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: