Къдрави свински шишчета с морковени тимбалчета

Апетитни шишчета с бекон, поднесени със специален сос от сусамов тахан, вино, кетчуп и лайм
Източник: Бон Апети
Дата: 14.07.2006

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
300 г свинско бон филе
100 г бекон

за маринатата:
50 мл десертно вино
бялата част на 1 стрък пресен лук
1 скилидка чесън
3 с. л. соев сос
2 с. л. мед
бял пипер и сол на вкус

за тимбалчетата:
350 г моркови
30 г масло
30-50 мл телешки бульон
2 яйца
3-4 с. л. готварска сметана
1/2 ч. л. захар
2-3 щипки сол
1-2 щипки индийско орехче

за соса:
30 мл десертно вино
5-6 с. л. телешки бульон
3 с. л. сусамов тахан
2-3 с. л. кетчуп
бял пипер и сол на вкус
сокът от 1/2 лайм


Начин на приготвяне:
1
Къдрави свински шишчета с морковени тимбалчета
Медът се разбърква добре със соевия сос. Добавят се наситнените чесън и лук, посолява се и се поръсва с бял пипер. Налива се виното и се разбърква.
2
Къдрави свински шишчета с морковени тимбалчета 2
Ципата на бон филето се отстранява и месото се нарязва на тънки филийки. Беконът се нарязва на ивици, поставя се в готовата марината заедно с филето и се овалват добре. Съдът се покрива с фолио и се оставя да престои 1 денонощие.
3
Къдрави свински шишчета с морковени тимбалчета 3
Взимат се маринована филийка бон филе и ивица бекон, слагат се една върху друга и се нанизват напречно на шиш, така че да се получат "накъдрени" нанизи. Шишовете се пекат върху предварително загрят и намазнен грил тиган.
4
Къдрави свински шишчета с морковени тимбалчета 4
Две малки купички се намазват с масло и се слагат в хладилник, за да стегне маслото. Останалото масло се загрява в тенджера и в него се запържват нарязаните на кубчета моркови. Поръсват се със сол, захар и индийско орехче и се налива бульонът.
5
Къдрави свински шишчета с морковени тимбалчета 5
Щом течността се изпари, морковите се пюрират. Яйцата и сметаната се разбиват и към тях с бъркане се прибавят пюрираните моркови. Получената хомогенна смес се разпределя в намазнените купички. Тимбалчетата се пекат на водна баня в предварително загрята фурна около 25 минути.
6
Къдрави свински шишчета с морковени тимбалчета 6
Сусамовият тахан се сипва в тенджера, наливат се виното, кетчупът и телешкият бульон, посолява се и се поръсва с бял пипер, като се разбърква. Загрява се и щом течността се редуцира, се налива сокът от лайм.
7
Къдрави свински шишчета с морковени тимбалчета 7
Сервира се, като във всяка порционна чиния се обръща по едно тимбалче с морковена гарнитура, отстрани се нареждат шишчетата и се сипва от соса. По желание се украсява с резени лайм.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


291 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: