Качамак-мусака със спанак и печурки

Съвременна вегетарианска импровизация върху класическата българска рецепта за мусака
Източник: Бон Апети
Дата: 08.05.2007

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500-600 г спанак
250 г печурки
200 г инстантен качамак
20 г масло
2 стръка пресен лук
2 домата (1 с. л. доматено пюре)
1 кубче зеленчуков бульон
1 с. л. зехтин
1 ч. л. сол
150 г кашкавал
1/2 кофичка кисело мляко
2 яйца


Начин на приготвяне:
1
Качамак-мусака със спанак и печурки
Спанакът се попарва с вряла вода и веднага след това се залива със студена вода, за да се охлади. Отцежда се и се нарязва наситно.
2
Качамак-мусака със спанак и печурки 2
Гъбите се нарязват на филийки и се изсипват в тенджера с предварително загретите масло и зехтин. Добавя се наситненият лук и се запържва.
3
Качамак-мусака със спанак и печурки 3
Щом гъбите омекнат, се добавя спанакът, посолява се и хубаво се разбърква.
4
Качамак-мусака със спанак и печурки 4
Доматите се нарязват на малки кубчета, добавят се в тенджерата и всичко се задушава 5-10 минути под капак.
5
Качамак-мусака със спанак и печурки 5
В отделен съд се налива вода, стрива се кубчето бульон и се загрява. Щом водата кипне, се сипва качамакът и се бърка, докато се сгъсти.
6
Качамак-мусака със спанак и печурки 6
Половината от качамака се разстила на дъното на предварително намазнена тава и върху него се разпределя половината от спанака.
7
Качамак-мусака със спанак и печурки 7
Отгоре се слагат последователно останалият качамак и спанакът.
8
Качамак-мусака със спанак и печурки 8
Яйцата за заливката се разбиват с киселото мляко. Посолява се на вкус.
9
Качамак-мусака със спанак и печурки 9
Ястието се покрива равномерно с приготвената заливка.
10
Качамак-мусака със спанак и печурки 10
Отгоре се поръсва с настърган кашкавал и се пече 30-40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Преди консумация се оставя да стегне за около 10 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: