Индийска „халва” от ябълки и тиква

Постен десерт, с дъх на канела и кокос
Източник: Бон Апети
Дата: 14.11.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг тиква
1 кг сладко-кисели ябълки
2 пръчки канела
50 мл олио (+ за намазване)
180 г захар
60 г стафиди
кокосови стърготини за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Индийска „халва” от ябълки и тиква
Тиквата се обелва, нарязва се на кубчета и се сварява, под капак, в около 200 мл вода, заедно с пръчките канела.
2
Индийска „халва” от ябълки и тиква 2
Ябълките се обелват, почистват се от семките, нарязват се на кубчета и се запържват в половината от олиото. Наливат се около 100 мл вода и се готвят, докато омекнат.
3
Индийска „халва” от ябълки и тиква 3
След това канелата се отстранява, тиквата се отцежда от водата, смесва се с ябълките и се намачкват с преса за картофи.
4
Индийска „халва” от ябълки и тиква 4
Полученото пюре се запържва в останалата мазнина. Поръсва се със захарта, прибавят се стафидите и се готви около 20 минути, като периодично се разбърква. Трябва да се получи много гъсто пюре. Ако има нужда, се слага още захар.
5
Индийска „халва” от ябълки и тиква 5
Формички за крем брюле се намазват с олио.
6
Индийска „халва” от ябълки и тиква 6
Топлата смес се разпределя в тях, като повърхността им се заравнява. Покриват се с фолио (всяка една поотделно) и се охлаждат за около 4 часа.
7
Индийска „халва” от ябълки и тиква 7
Охладената халва се изважда от формите.
8
Индийска „халва” от ябълки и тиква 8
Поръсва се със запечени на сух тиган кокосови стърготини.
Подобни рецепти:
Коментари (13)
13.
Изпрати
лично съобщение

27.11.2016
Не ми прилича на халва,но се получи вкусно :)
12.
Изпрати
лично съобщение

23.01.2015
Страхотен десерт! Определено ще го приготвяме и за в бъдеще.
11.
Изпрати
лично съобщение

10.12.2014
Направих го с круши, прибавих пектин, за да се получи желиращия ефект. Вместо стафиди прибавих годжи бери и стана много вкусно!
10.
Изпрати
лично съобщение

18.11.2014
Получи страхотен десерт
9.
Изпрати
лично съобщение

15.11.2014
!!!!!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: