Имерули хачапури

Грузинска кашкавалка
Източник: Ruslan Dimov
ТИТЛА: Експериментатор
Дата: 23.05.2019
Имерули хачапури
Имерули хачапури
Имерули хачапури
Имерули хачапури
Имерули хачапури
 
Необходими продукти:
200 мл мацони (кисело мляко)
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. хлебна сода
350 г пресято брашно
350 г имеритински кашкавал
20-30 г краве масло


Начин на приготвяне:
1
В брашното добавяме солта, хлебната сода и киселото мляко и замесваме тесто. Предполагам,че тяхното кисело мляко е по-рядко, защото ми се наложи да добавя още 50-100 мл.
2
Тестото ми стана еластично и леко лепкаво. Оставяме да почине за 10-15 минути покрито с кърпа.
3
Разделяме на 2 половини тестото. Разтягаме с ръце или разточваме до дебела палачинка. Насипвате половината кашкавал на купчинка в средата. Аз използвах нашенски кашкавал.
4
Завиваме краищата на палачинката, за да оформим торбичка и залепяме. Обръщаме с шева надолу и разточваме.
Загряваме тиган на 6-7 и когато се сгорещи, слагаме на сух тиган палачинката с шева надолу и намаляваме на 4.
5
Когато се опече, обръщаме палачинката и тогава слагаме капак на тигана. Изваждате и докато е горещо, намазвате обилно с краве масло от всички страни.

6
Съвет
Рецептата е за 2 хачапурита. Когато сложите кашкавала, леко го притиснете, защото остава въздух, който след това прави мехури при разточването.
7
Имеретинският кашкавал е слабо солен. Може да го замените с младо сирене или български кашкавал несолен.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: