Имамбаялдъ

Много пъстро и много вкусно лятно ястие
Източник: Бон Апети
Дата: 31.07.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
3 домата
2 патладжана
1 глава лук
4 скилидки чесън
1 връзка магданоз
сокът от 1/2 лимон
50 мл зехтин
2 ч. л. захар
1 ч. л. суха мента
сол и черен пипер на вкус
олио за пържене


Начин на приготвяне:
1
Имамбаялдъ
Патладжаните се измиват и се белят, така че да се получи райе. Разполовяват се, посоляват се и се оставят за 20 минути, за да се отцедят от горчивата течност. След това се измиват и се подсушават.
2
Имамбаялдъ 2
Пържат се за 3–4 минути от всяка страна в тиган с около 1 пръст сгорещено олио. Изваждат се върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
3
Имамбаялдъ 3
Лукът се реже на полумесеци, чесънът и магданозът се наситняват, а доматите се нарязват на кубчета.
4
Имамбаялдъ 4
В купа се смесват лукът, чесънът, сухата мента, сол, черен пипер, доматите, магданозът, 2 с. л. зехтин и се разбърква.
5
Имамбаялдъ 5
Патладжаните се слагат в подходящ съд, с разреза нагоре. Върху тях се разпределя доматената смес.
6
Имамбаялдъ 6
Лимоновият сок се разбърква със захарта, останалия зехтин и малко вода. С получената смес се поливат патладжаните.
7
Имамбаялдъ 7
Съдът се похлупва и ястието се готви 40 минути на слаб огън. Сервира се с наситнен магданоз.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

07.09.2016
Страхотно!! Отдавна не ми е било толкова вкусно!
3.
Изпрати
лично съобщение

02.09.2016
Ето я
2.
Изпрати
лично съобщение

28.08.2016
Получи се уникално:):) Само докато се обърна и тавата беше празна и питаха за още
1.
Изпрати
лично съобщение

26.08.2016
Стана страхотно вкусна . Само от доматите имаше малко сок в повече , но вкусът е уникален. Става да се яде и студена.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: