Хюнкяр беенди

Вкусна вечеря
Източник: сканк
ТИТЛА: Чирак
Дата: 01.12.2016
Хюнкяр беенди
 
Необходими продукти:
за кебапа:
600 г телешко филе
2 глави лук
2 скилидки чесън
3 с. л. олио
3 домата
1 с. л. доматено пюре
1 ч. л. лютивка
1 1/2 ч. ч. вода (топла)
1/2 ч. л. мащерка
1 стрък магданоз
сол на вкус

за соса:
4 патладжана
1/2 ч. ч. прясно мляко
1/2 с. л. брашно
1 с. л. краве масло
1 ч. ч. кашкавал (настърган)
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. черен пипер


Начин на приготвяне:
1
Кебапът се приготвя, като месото се почиства от мазнините и се нарязва на средно големи кубчета.
2
Лукът, скилидките чесън и доматите се обелват и също се нарязват на кубчета.
3
Изпичаме патладжаните (в чушкопек) и ги оставяме да се запарят в найлонов плик.
4
Слагаме олиото в по-дълбок тиган, да се сгорещи, след което добавяме месото, лука и чесъна, и пържим на силен огън.
5
Добавяме кубчетата домати.
6
След около 3-4 минути сипваме доматеното пюре и лютивката.
7
Подправяме с мащерката и сол на вкус.
8
Доливаме вода и готвим 30 минути на слаб огън.
9
Сосът се приготвя, като обелваме патладжаните и ги нарязваме на малки парчета (или ги пасираме – за по-гладка консистенция на соса).
10
В малка тенджера запържваме маслото с брашното.
11
В отделна купа смесваме студеното мляко с патладжаните и при непрекъсното бъркане добавяме сместа към запърженото брашно.
12
След като сосът започне да се сгъстява, слагаме настъргания кашкавал и овкусяваме със сол и черен пипер.
Готвим до пълното сгъстяване на соса.


13
Ястието се поднася, като във всяка порция първо се сипва от соса, отгоре се слага от кебапа и се украсява със стръкче магданоз.


Съвети:
Патладжаните се пекат в чушкопек или във фурна. За да могат да се обелят по-лесно, след като се изпекат, се слагат в найлонов плик, за да се запарят.
За направата на соса се използва студено мляко.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: