Холандски ябълков пай

Източник: Cinnamon bunny
ТИТЛА: Чирак
Дата: 31.08.2023
Холандски ябълков пай
Холандски ябълков пай
Холандски ябълков пай
Холандски ябълков пай
Холандски ябълков пай
 
Необходими продукти:
300 г брашно
1 с.л. бакпулвер
2 щипки сол
200 г краве масло (студено, на кубчета)
160 г кристална захар
1 пакетче ванилия
1 яйце
1 кг кисели ябълки
1 с.л. лимонов сок
15 г захар за ябълките
2 ч.л. канела
60 г жълти стафиди
бадеми по желание


Начин на приготвяне:
1
Пресейте брашното и го разбъркайте заедно с бакпулвера, захарта, солта и ванилията. Прибавете 3/4 от яйцето и масло на кубчета.
2
Размачквайте с вилица, докато се получат трохи и омесете на ръка гладко и стегнато тесто. Завийте го с фолио и оставете в хладилника, докато направите плънката.
3
Обелете ябълките и ги нарежете на кубченца. Разбъркайте ги бързо с лимоновия сок, за да не почернеят и добавете захарта, канелата, стафидите. Аз обичам да добавям и нарязани бадеми към този холандски ябълков пай.
4
Намазнете форма за печене с подвижни страни. Разточете 3/4 от тестото и го поставете в тавата. При нужда отрежете излишъка тесто, който се подава.
5
Сипете плънката вътре и покрийте с останалата 1/4 разточено на лист тесто. По трудният вариант е да изрежете от разточения лист ленти с ширина около 2 см и да ги подредите като решетка отгоре.
6
Намажете отгоре пая от ябълки със заделеното яйце и сложете да се пече в предварително загряна фурна на 180 градуса за около час.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

10.10.2023
Свежа и леко хрупкава текстура на изпеченото тесто. Ще го използвам като базово тесто при другите си сладки пайове. Благодарности на автора ☘️☘️
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


166 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: