Хляб със зелена плънка

Със свеж аромат на босилек
Източник: Бон Апети
Дата: 22.04.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
300 г брашно
200 г грис от твърда пшеница (семолина)
50 мл студено пресован зехтин
1/2 кубче жива мая
1 с. л. мед
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол

за плънката:
50 мл студено пресован зехтин (+ за намазване)
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
4 стръка босилек
2 с. л. галета
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Хляб със зелена плънка
Маята се разтваря в 220 мл топла вода, заедно с меда и захарта. Поръсва се с щипка брашно и се оставя да шупне.
2
Хляб със зелена плънка  2
В дълбока купа се смесват солта, брашното, грисът и зехтинът. Налива се маята и се замесва меко тесто, което се оставя да втаса.
3
Хляб със зелена плънка  3
Лукът и чесънът се наситняват и се запържват за 1–2 минути в зехтина, отстраняват се от котлона, посоляват се и се поръсват с галета. Щом се охладят, се разбъркват с накълцания босилек.
4
Хляб със зелена плънка  4
Тестото се разточва върху набрашнен плот на не много тънка кора, разделя се на две по дължина.
5
Хляб със зелена плънка  5
Всяка половинка се маже със зехтин и зелената смес, навиват се рула, които се цепват с нож, през средата по дължина, но не до край.
6
Хляб със зелена плънка  6
След това се усукват като спирали.
7
Хляб със зелена плънка  7
Двете рула се сплитат.
8
Хляб със зелена плънка  8
Подреждат се в тава, застлана с пергаментова хартия.
9
Хляб със зелена плънка  9
Мажат се със зехтин и се оставят да втасат повторно.
10
Хляб със зелена плънка  10
Хлябът се пече в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 20 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

05.04.2018
Здравейте, мои любимци от екрана! Желая я ви светли и споделени празници! Започнах да приготвям плетеницата със зелена плънка и според мен, 220 мл вода е твърде малко за това тесто, при положение, че половината от брашното е семолина (300+200).
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


107 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: