Хляб с маслини

Приготвянето на този хляб е като шега - само бъркате, без да месите и оставяте маята да си свърши работата
Източник: Бон Апети
Дата: 29.11.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
4 ч. ч. брашно
3/4 ч. л. суха мая
170 г черни маслини без костилки
1 стрък розмарин
1 стрък мащерка
1 1/2 ч. ч. студена вода
царевичен грис (качамак) за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Хляб с маслини

Маслините се нарязват на шайби, розмаринът и мащерката – наситно.

 


2
Хляб с маслини 2

В купа се сипват 3 ч. ч. от брашното, маята, подправките и маслините, и се разбърква. Налива се водата и се разбърква с ръка или дървена лъжица, до хомогенизиране. Купата се покрива с фолио за свежо съхранение и тестото се оставя да втаса за 12–14 часа на хладно и сухо място.

 


3
Хляб с маслини 3

Към втасалото тесто се прибавя останалото брашно и се разбърква. Тестото се разрязва на 4 и внимателно се оформят топки.

 


4
Хляб с маслини 4

Поставят се върху пергаментова хартия, поръсена с царевичен грис, поръсват се и отгоре, покриват се с кърпа и се оставят поне за 1 час.

 


5
Хляб с маслини 5

Фурната се загрява на 250 градуса и в нея се поставя съд с капак да се загрее за около 15 минути. На дъното на съда се слага хартия за печене и се поставят две от тестените топки.

 


6
Хляб с маслини 6

Похлупва се и се пекат за 30 минути с капак, след това още 20 без. По същия начин се изпичат и другите две питки.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

07.08.2013
Приготвих хляба с маслини ,като добавих лимонова кора към останалите подправки за по-свеж аромат .
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


182 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: