Хляб с квас

Традиционен български хляб - квасник
Източник: Бон Апети
Дата: 07.09.2012

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
450 г бяло брашно
50 г ръжено брашно
180 г квас
330 г хладка вода
1 с. л. зехтин
10 г сол (смляна, морска)
2 с. л. сусам
царевичен грис (качамак) за поръсване
1 с. л. зехтин за намазване


Начин на приготвяне:
1
Хляб с квас

От всички продукти се замесва тесто, прехвърля се в купа, намазана със зехтин, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 4–6 часа. (Можете да го замесите и в подходящ уред, както направихме ние).

 


2
Хляб с квас 2

След това втасалото тесто се слага върху 2 силиконови килима, намазани със  зехтин, или върху хартия за печене, и се разтегля с намазнени ръце докато стане квадрат с размер 40x40 см. После се прегъва по една трета от дясно и от ляво като писмо и по 1/3 отгоре и отдолу. Целта е да стане писмо с размер 15x15 см. Връща се в намазнената купа и се оставя да почине за 45 минути покрито с фолио. Тази техника се повтаря още 2 пъти.

 


3
Хляб с квас 3

В тава с хартия за печене, поръсена със царевичен грис, се слага тестото, оформено като хляб. Отгоре се намазва със студена вода и се поръсва с царевичен грис.

 


4
Хляб с квас 4

Фурната се загрява на 250 градуса с вентилатор и на дъното и се слага купа със вряла вода. След като се отдели пара, се слага хляба да се пече за 20 минути. След това се намалява на 230 градуса и се пече за още 20 минути. Изважда се върху скара и се оставя да се охлади. После се нарязва.


Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

22.06.2018
Правя хляб по този начин. Получава се въздушен и мек, с хрупкава коричка.
3.
Изпрати
лично съобщение

03.04.2016
Не стана точно като на рецептата, но все пак добре се получи.
2.
Изпрати
лично съобщение

15.01.2016
Диана, най-старият начин за приготвяне на квас е като се замесят брашно и вода на гъста каша и сместа се остави да втаса. Брашното трябва да е пълнозърнесто пшеничено, смесено с ръжено или да е от нахут, а сместа трябва да е нещо средно между тесто за палачинки и кейк. След 1 ден имаме ферментирало брашно, което трябва да се „захрани“, за да може квасът да се активира. „Захранването“ става като в продължение на 3–4 дни (или на няколко часа, или няколко пъти на ден) се прибавя смес от равно количество брашно и вода. За да не се увеличава обемът, малко от тестото се изхвърля и се добавя „храната“. В сместа започват да се образуват балончета, които се издигат към повърхността и когато квасът е вече „жив“, той започва да бълбука и да се движи.
1.
Изпрати
лично съобщение

15.01.2016
Може ли рецепта за приготвянето на квас ?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: