Хляб без месене

Подходяща рецепта за най-неуверените хлебари
Източник: Бон Апети
Дата: 03.02.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
400 г бяло брашно тип „500”
1/4 ч. л. суха мая
1 ч. л. сол
1/4 ч. л. захар
310 мл топла вода
1 с. л. зехтин
зехтин за намазване на съда и отгоре за хляба
сусам за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Хляб без месене

В купа се смесват всички съставки, разбърква се леко с лъжица, колкото водата да се усвои от брашното, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя на стайна температура за 11–12 часа.

 


2
Хляб без месене 2

Оформя се топка, като се прегъва по два пъти навътре от всички страни.

 


3
Хляб без месене 3

Поставя се върху набрашнена и поръсена със сусам памучна кърпа, завива се и се оставя да втаса за 30–40 минути.

 


4
Хляб без месене 4

Съд с капак (йенска тенджера/чугунена) се загрява във фурната на 200 градуса. Когато тестото втаса, внимателно се премества в силно нагрятата тенджера (с помощта на кърпата), която предварително е намазана със зехтин. Поставя се капака и се пече около 30 минути.

 


5
Хляб без месене 5

После капакът се отстранява, хлябът се намазва със зехтин отгоре и се допича за още 15 минути.

 


6
Хляб без месене 6

Изважда се от фурната, оставя се да се охлади върху решетка и е готов за консумиране.


Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Аз правих само с черно брашно и стана пухкав , и за мое учудване не беше глетав, следващия път сложих 70% пълнозърнесто брашно и 30% бяло и бухна още повече. Мога ли да заместя дрождената мая със сода за хляб или с домашен квас?
2.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Хлябът ще стане по-пътен, няма да бухне както е в случая, а има вероятност да остане и малко глетав.
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Здравейте, този хляб само с бяло брашно ли става? Може ли да се направи с 50/50 ръжено или пълнозърнесто?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


182 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: