Хляб Алтамура

Италиански хляб, за който е необходимо да се замеси предватително тесто „бига”
Източник: Бон Апети
Дата: 19.03.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за предварителното тесто (бига):
40 г брашно
2 щипки суха мая
25 мл хладка вода

за хляба:
170 г бяло брашно
150 г семолина (грис от твърда пшеница)
230 г хладка вода
1 ч. л. суха мая
готовата бига
1 с. л. зехтин „Екстра върджин”
1 щипка сол


Начин на приготвяне:
1
Хляб Алтамура

От предната вечер се смесват продуктите за „бига“, купата се покрива с фолио за свежо съхранение и кашата се оставя да ферментира на стайна температура за 10–12 часа.

 


2
Хляб Алтамура 2

Всички продукти за хляба – брашното, семолината, бигата, маята, зехтина, водата и солта се смесват в купа.

 


3
Хляб Алтамура 3

Меси се върху набрашнен плот, докато се получи гладко тесто.

 


4
Хляб Алтамура 4

В намазана със зехтин купа се слага топката тесто, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса за 1–2 часа. След това отново се оформя на топка, поставя се в намазана със зехтин тава, поръсва се с брашно и се покрива с кърпа. Оставя се да втаса за 30–40 минути.


5
Хляб Алтамура 5

С нож се оформя кръст върху тестото, слага се в загрята на 220 градуса фурна с вентилатор, в която има купичка с вряла вода, за да се образува пара.

 


6
Хляб Алтамура 6

Пече се за около 40 минути. Оставя се да почине и е готов за консумация.


Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

22.06.2024
Здравейте Малинка, ще очакваме да споделите резултата:)
2.
Изпрати
лично съобщение

22.06.2024
Здравейте Лора,сега се пече хляба да видим на вкус после как е,,но изглежда много добре,мерси. Видях го на вашия ютуб канал
1.
Изпрати
лично съобщение

03.01.2021
Браво, много вкусен хляб.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: