Хлебна торта

Идеята, че може да се направи торта от хляб, звучи много интересно. Става въпрос за нещо много вкусно. Вижте нашия вариант на рецепта, публикувана преди повече от 80 години в българските кулинарни книги.
Източник: Бон Апети
Дата: 24.11.2023
Хлебна торта
 
Необходими продукти:
3 ч. ч. галета
6 яйца
250 г пудра захар
1 лимон
1 щипка сол

за сиропиране:
300 г замразени горски плодове (микс)
180 г захар
1 ч. ч. десертно вино
1 бр. звезден анасон
1 с. л. царевично нишесте


Начин на приготвяне:
1
Хлебна торта

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците и захарта се разбиват до побеляване с миксер. Прибавят се настърганата кора от лимона и сокът му и се бърка с шпатула.

 


2
Хлебна торта 2

Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол.

 


3
Хлебна торта 3

Прибавят се към сместа с жълтъците и отново се разбърква внимателно с шпатула. Накрая се сипва и галетата.

 


4
Хлебна торта 4

Разбърква се леко и сместа се изсипва във форма за торта с диаметър 26 см с пергаментова хартия на дъното.

 


5
Хлебна торта 5

Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 30 минути и се охлажда.

 


6
Хлебна торта 6

Виното, звездният анасон и захарта се кипват и се оставят на котлона, докато сместа леко се сгъсти.

 


7
Хлебна торта 7

Прибавят се плодовете,  вари се още 5 минути и се сипва разтвореното в 3 лъжици вода нишесте. Кипва се и съдът се сваля от огъня.

 


8
Хлебна торта 8

Охладеният десерт се надупчва и се залива с топлия сироп с плодове.


 




Съвет: Може да си направите сами галета, като запечете хляб и го смелите на трохи в блендер.


Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

08.05.2014
Много вкусно се получи!Препоръчвам!
2.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Може с портокали, но ги филетирай. Ще стане чудесна и с ягоди или вишни, когато има дойде сезонът :)
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Здравейте . Плпдовете могат ли да се заменят с цитросуви или някакъв друг плод ?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: