Грис с карамелизирани дюли

Есенен вариант на познат десерт, чийто вкус допълнително се подсилва от бял шоколад
Източник: Бон Апети
Дата: 01.12.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
230 г пшеничен грис
375 мл животинска сметана
100 г бял шоколад
100 г краве масло
1 ч. л. канела
1 ванилия
6 с. л. захар
кората от 1 портокал

за карамелизираните дюли:
1 дюля
4 с. л. захар


Начин на приготвяне:
1
Грис с карамелизирани дюли
Дюлята се обелва и се нарязва на ситни кубчета.
2
Грис с карамелизирани дюли 2
Захарта за дюлите се карамелизира в касерола. Сипват се дюлите и се бърка, докато хубаво се карамелизират.
3
Грис с карамелизирани дюли 3
Маслото се загрява в подходящ съд и в него се запържва грисът. Прибавят се канелата, ванилията, сметаната, захарта и се наливат 200 мл вода. Вари се, докато грисът абсорбира течността. Дърпа се от огъня, ароматизира се с портокаловата кора и се разбърква хубаво.
4
Грис с карамелизирани дюли 4
Карамелизираните плодове се разпределят на дъното на силиконови форми за мъфини. Отгоре се сипва сместа и се оставя да се охлади за 1 час в хладилник. Вади се от формите и всяка порция се гарнира с люспи от бял шоколад.
Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

18.11.2013
Много вкусно :)
7.
Изпрати
лично съобщение

10.11.2013
Вместо дюли използвах 2-3 банана, които ми бяха подръка. Карамелизирах ги и с малко мляко. Грисът сготвих с мляко и вода (понеже нямах пък сметана). Получи се доста добре - много красиво накрая, след като обърнах йенската тенджера, в която на дъното бях наредила карамелизираните банани, предварително нарязани на шайби.
6.
Изпрати
лично съобщение

24.10.2013
С компот също става. Само трябва да се отцеди плода от сока.
5.
Изпрати
лично съобщение

17.10.2013
Страхотна е! Препоръчвам на всички да я опитат!!!
4.
Изпрати
лично съобщение

31.10.2013
Добавих, 2 лъжици ром. Получи се прекрасно.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


160 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: