Грис халва с лешници

Опитайте моята!
Източник: Даниел Банчев
ТИТЛА: Главен готвач
Дата: 24.09.2014
Грис халва с лешници
 
Необходими продукти:
2 ч. ч. грис
500 г захар
500 мл прясно мляко
500 мл вода
2 ванилии
200 г лешници
100 мл олио
130 г краве масло


Начин на приготвяне:
1
Грис халва с лешници
В България почти всеки си има собствена рецепта за грис халва – та и аз така. Опитайте моята!
В подходящ съд (в моя случай - голям тиган с незалепващо покритие) сложете маслото, олиото и лешниците. Щом мазнината се загрее, добавете гриса. Намалете силата на огъня до умерена степен и бъркайте, докато сместа не се зачерви и леко покафенее.
2
Грис халва с лешници 2
Тогава добавете захарта и не спирайте да бъркате, докато не се получат карамелени трохи и благороден кафяв цвят.
3
Грис халва с лешници 3
Добавете предварително смесените вода и мляко, но много внимавайте, защото нагорещеният карамел много ще цвърчи и кипи. След като сте изсипали смесените мляко и вода, бъркайте непрекъснато, докато сместа се сгъсти и поеме течността.
4
Грис халва с лешници 4
Щом е готова – още докато е топла я разсипете в силиконови купички. Сервира се охладена, поръсена по ваш вкус с пудра захар или канела.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

03.11.2014
Объркал съм грамажа на лешниците - по рецепта е 80-100. Пък ако някой иска да опита и с повече...
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: