Гравлакс

Източник: Бон Апети
Дата: 21.04.2005

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг филе от сьомга с кожа
1 връзка копър
кората от 1 лимон
кората от 1/2 портокал
1 1/2 с. л. морска сол
1/2 с. л. захар
1 ч. л. зърна розов пипер
1 ч. л. зърна черен пипер
1 ч. л. зърна хвойна
1 цикория
1 радичо
1 червена салата
1/2 портокал
1/2 лимон
1 картоф за кошничка
4 с. л. зехтин
сокът от 1/2 лимон
сокът от 1/2 портокал
черен пипер и сол на вкус
4-5 стръка копър
2-3 с. л. горчица
1 с. л. мед


Начин на приготвяне:
1
Гравлакс
Коремната част на сьомгата се отстранява. Полученото правоъгълно парче се разрязва на две през средата. Приготвя се суха марината, като черният и розовият пипер и хвойната се стриват, смесват се с морска сол и захар.
2
Гравлакс 2
Едната половина на рибата с кожата надолу се поставя в йенска тава, поръсва се с 1/2 от наситнения копър, 1/2 от маринатата и 1/2 от настърганите кори на портокала и лимона.
3
Гравлакс 3
Отгоре се поставя второто парче сьомга, така че кожата да остане отгоре. Месото му предварително се поръсва с останалата марината, копър, кори от лимон и портокал.
4
Гравлакс 4
Съдът се покрива с вакуумиращо фолио, рибата се затиска с преварен камък или друга тежест. Поставя се в хладилник и престоява 3 дни, като на всеки 12 часа рибата се обръща.
5
Гравлакс 5
Листата на трите вида салати се накъсват. Поставят се в купа и се поливат със сока на лимона и портокала. Добавят се филетираните лимон и портокал. Поръсва се със сол и черен пипер и се полива със зехтина.
6
Гравлакс 6
Картофът се нарязва на много тънки филийки. Нареждат се в по-голямата част на двойна цедка, плътно, за да се покрие дъното й, притискат се с по-малката. Пържат се.
7
Гравлакс 7
8.Готовата кошничка се поставя върху салфетка. Пълни се със салатата. Горчицата се разбърква с меда и наситнения копър. Готовата риба се нарязва на много тънки ивици, сервира се заедно със салатата в картофена кошничка и горчичено–меден дресинг.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: