Гръцки козунак

Тук пада голямо заплитане на тестото и задължително трябва да присъства червено яйце в него
Източник: Бон Апети
Дата: 13.04.2012
Гръцки козунак
 
Необходими продукти:
1 кг брашно за козунаци
7 пакетчета суха мая (от 7 г)
2 пръчки канела
4 яйца
200 г захар
250 мл прясно мляко
1/2 ч. л. мастикс
150 г краве масло
3 сварени и боядисани яйца (червени)
1 жълтък за намазване
брашно за поръсване на плота
олио за тавата
сусам и филирани бадеми за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Гръцки козунак

Маята се разтваря в половината от затопленото мляко и се поръсва с малко брашно. Оставя се да шупне.

 


2
Гръцки козунак 2

Маслото и останалото мляко се загряват в касерола, докато маслото се разтопи. Оставят  се да се охладят.

 


3
Гръцки козунак 3

Пръчките канела се заливат с 1 ч. ч. вода и се варят на умерен огън за около 5 минути. След това се отстраняват и течността се оставя да се охлади.

 


4
Гръцки козунак 4

В купа (или на плот) се смесват пресятото брашно, мастикс – счукан в хаванче, шупналата мая, маслото и млякото и водата, в която е била канелата.

 


5
Гръцки козунак 5

Яйцата се разбиват леко със захарта и се прибавят при  другите съставки. Замесва се меко тесто, което се оставя да почине на топло за около 1 час (удвоява обема си).

 


6
Гръцки козунак 6

Когато тестото е готово се разделя на 3 части. Оформят се дълги фитили, които се сгъват надве през средата и после се усукват.

 

 


7
Гръцки козунак 7

После се завиват като венец.

 


8
Гръцки козунак 8

Поставят се в намазана с олио тава.  Отгоре се намазват с жълтък, разтворен в малко вода. Поръсва се със сусам и филирани бадеми. Оставят се да починат за 15 минути и после в центъра се слага по едно червено яйце.

 


9
Гръцки козунак 9

След това се пекат в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 35–45 минути. Преди да се разрежат, се оставят да се охладят.


Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

14.04.2023
Всяка година си правя този козунак у дома.Тази година сложих още маслени,и какуле ,за да е по-ароматно!Дано се получи!
3.
Изпрати
лично съобщение

11.04.2015
Аз я направих без канелата и мастиката. За половин доза с половината продукти станаха два разкошни козунака.
2.
Изпрати
лично съобщение

29.04.2014
Да, Йоана, така е, маята не е малко - това е автентична гръцка рецепта и вкусът на козунаците е специфичен. Ако желаеш, можеш да намалиш количеството на маята, по твой вкус.
1.
Изпрати
лично съобщение

17.04.2014
Маята не е ли много?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


104 ДУШИ ОНЛАЙН
Юрукова се регистрира в сайта.
dd2 се регистрира в сайта.
Велина Василева коментира рецептата Кибе в бял сос
Бон Апети коментира рецептата Кибе в бял сос
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: