Гирос

По-вкусен е от купешкия
Източник: Бон Апети
Дата: 01.09.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
4 бр. гръцки питки
600 г свинска плешка
50 мл зехтин (+ за намазване)
1 глава червен лук
1 розов домат
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. сух чесън
1/4 ч. л. червен пипер
1 щипка индийско орехче
1 щипка канела
сол и черен пипер на вкус
сокът от 1/2 лимон

за дзадзикито:
200 г гъсто кисело мляко
1 краставица
1 скилидка чесън
2 стръка копър
1 с. л. лимонов сок
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Гирос
Месото се реже на много тънки парчета, които се слагат в плик за мариноване, заедно с лимоновия сок, зехтина, ригана, стрития на паста чесън, червения пипер, канелата, индийското орехче, сол и черен пипер. Прибира се в хладилника за 4 часа.
2
Гирос 2
След това парченцата месо се пекат до златисто на сгорещена чугунена плоча, предварително намазана със зехтин.
3
Гирос 3
Питките се загряват върху същата плочата.
4
Гирос 4
Лукът се реже на полумесеци, а доматът – на тънки резени. Краставицата за дзадзикито се обелва и се нарязва на кубчета, копърът се наситнява, чесънът се смачква на паста.
5
Гирос 5
Разбъркват се с лимоновия сок, киселото мляко и сол на вкус.
6
Гирос 6
Топлите питки се намазват с малко дзадзики, слага се от месото, лука и доматите, по желание се поръсва с риган.
7
Гирос 7
Завиват се и се поднасят.


Съвет:
Месото се прибира във фризер, за да се втвърди и да може по-лесно да се нареже натънко. Не бива да замръзва.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: