Галет с ягоди и балсамов оцет

Ароматната плодова плънка тук е прегърната от хрупкава маслена кора. Ментата придава свежест, ванилията нежен аромат, а пиперът - закачлива пикантност
Източник: Бон Апети
Дата: 10.05.2013

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
2 ч. ч. брашно
1/2 ч. ч. ръжено брашно
225 г краве масло
кората от 1 лимон
1/2 ч. л. пипер меланж
4 с. л. студена вода
1 яйце за намазване (размер М)
4 стръка мента
мед за поливане

за пълнежа:
600 г ягоди
8 г ванилена захар
3 с. л. балсамов оцет
6 с. л. мед
4 с. л. брашно


Начин на приготвяне:
1
Галет с ягоди и балсамов оцет

В купа се смесват двата вида брашно за тестото, настърганата кора от лимона, счуканият в хаванче пипер меланж и нарязано на кубчета студено масло. Мачка се с ръце, докато се получат трохи.

 


2
Галет с ягоди и балсамов оцет 2

Наливат се 3–4 с. л. студена вода, отново се разбърква, докато се получи тестена топка.

 


3
Галет с ягоди и балсамов оцет 3

Тестото се разточва между два листа пергаментова хартия с дебелина 0,5 см и след това се оставя в хладилник за 15 минути.

 


4
Галет с ягоди и балсамов оцет 4

Ягодите се нарязват натънко, смесват се с ванилената захар, меда, балсамовия оцет и се оставят да престоят 15 минути в хладилник.

 


5
Галет с ягоди и балсамов оцет 5

След това плодовете се поръсват с брашното и се разбърква.

 


6
Галет с ягоди и балсамов оцет 6

Тестото се изважда от хладилника, горният лист пергаментова хартия се отстранява, тестото, заедно с долния лист, се поставя в тава за печене.

 


7
Галет с ягоди и балсамов оцет 7

Върху тестото в средата се слага плънката, а краищата се загъват навътре, като в средата трябва да остане дупка. Тестото се намазва с разбито яйце.

 


8
Галет с ягоди и балсамов оцет 8

Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 40 минути. Охлажда се,  полива се с мед и се поръсва с нарязана мента.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: