Галет с картофи

Чудесно предястие с хрупкав блат, картофки и сирене
Източник: NelliSto
ТИТЛА: Чирак
Дата: 29.12.2019
Галет с картофи
Галет с картофи
Галет с картофи
Галет с картофи
 
Необходими продукти:
за тестото:
200 г брашно (+за поръсване)
100 г краве масло (студено)
50 г заквасена сметана
1 щипка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус

за плънката:
500 г картофи
1 глава лук
50 г краве масло
100 мл бял винен оцет
1/5 връзка див лук
1 яйце
100 г краве сирене
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Брашното се слага в купата на блендер, заедно с индийското орехче, сол и черен пипер. Смила се. Добавя се маслото и отново се смила, докато се получат трохи. Прибавя се сметаната и отново се разбива. Полученото тесто се увива в прозрачно фолио и се прибира в хладилник за 30 минути.
2
Картофите се обелват и се нарязват на тънки шайби. Заливат се с оцета и вода, колкото да ги покрие, варят се до готовност. След това се измиват, отцеждат се и се подсушават добре.
3
Лукът се наситнява и се запържва в маслото. Прибавят се картофите и също се запържват. Оставят се настрана да се охладят.
4
Тестото се разточва върху набрашнен плот на кръгла кора. Отгоре се подреждат картофите и лукът, като по края се оставя борд от 3–4 см. Краищата се прехлупват навътре, така че да покриват и част от плънката. Тестото се намазва с разбитото яйце.
5
Галетът се пече 25 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор. Сервира се с наситнен див лук.

Съвети:
Заливането на картофите с оцет и вода се прави с цел те да се стегнат , за да не се разварят при варене, а да останат на шайби.

Съвет:
Заливането на картофите с оцет и вода се прави с цел те да се стегнат , за да не се разварят при варене, а да останат на шайби.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


203 ДУШИ ОНЛАЙН
Mariyana Petrova коментира рецептата Мексиканска фритата
Vikichu26 се регистрира в сайта.
Ради се регистрира в сайта.
Mina Mihaylovska се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: