Гъби с пържен хляб

Вкусно и ароматно ястие по рецепта от Пълна домашна готварска книга от Жанетон и Л. Майар, издадена от Ст. Атанасов през 1910 г. в София
Източник: Бон Апети
Дата: 01.10.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг горски гъби
100 г краве масло
500 мл зеленчуков бульон
1 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус
2 стръка мащерка
4 скилидки чесън
2 жълтъка
сокът от 1 лимон
100 мл прясно мляко
4 филийки хляб


Начин на приготвяне:
1
Гъби с пържен хляб
Гъбите се почистват и се нарязват на кубчета.
2
Гъби с пържен хляб 2
Запържват се на няколко пъти в 60 г от маслото.
3
Гъби с пържен хляб 3
В 20 г масло се запържват чесънът, мащерката и брашното.
4
Гъби с пържен хляб 4
Бульонът се налива малко по малко, за да не се образуват бучки, и се кипва.
5
Гъби с пържен хляб 5
Слагат се гъбите, овкусява се със сол и черен пипер и се оставя на тих огън, под капак, за 15-20 минути.
6
Гъби с пържен хляб 6
Жълтъците се разбиват със лимоновия сок и млякото.
7
Гъби с пържен хляб 7
Гъбите се изваждат и се разпределят в чинии за сервиране.
8
Гъби с пържен хляб 8
Бульонът от варенето се редуцира наполовина. Застройва се с млечната смес и с получения сос се заливат гъбите.
9
Гъби с пържен хляб 9
Хлябът се реже на кубчета, запържва се до златисто в останалото масло и с него се гарнират гъбите.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

21.07.2016
Рецептата е страхотна. Това са най-вкусните гъби, които съм ял. Препоръчвам ви да експерементирате с кокосово масло - дава много интересен вкус. Освен това изпробвах и замених мащерката с девесил. За съжаление естетиката не ми се отдава много, което е видно и от снимката:)
1.
Изпрати
лично съобщение

03.11.2014
Много вкусно.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: