Гъбена яхния с боб и пащърнак

Домашна яхния, подходяща за времето на постите и за вегетарианците
Източник: Бон Апети
Дата: 16.12.2019

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1,5 кг големи печурки
200 г белен зрял боб
1/2 корен пащърнак
2 глави лук
3 големи моркова
3 скилидки чесън
800 г домати на кубчета от консерва
3 ч. ч. зеленчуков бульон
60 мл зехтин
2 с. л. ретро горчица
1 щипка захар
3 стръка мащерка
1 връзка копър
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Гъбена яхния с боб и пащърнак

Бобът се сварява до готовност, като се изхвърля първата вода. Оставя се настрана в тенджера с водата от варенето (тя е, колкото да го покрива).

 


2
Гъбена яхния с боб и пащърнак 2

Лукът се нарязва на полумесеци, чесънът наситно, морковите се настъргват на едро ренде, а пащърнакът се нарязва на ситни кубчета.

 


3
Гъбена яхния с боб и пащърнак 3

Гъбите се обелват и заедно с пънчетата се нарязват на едри кубчета.

 


4
Гъбена яхния с боб и пащърнак 4

Зехтинът се загрява и в него се запържват до омекване лукът, пащърнакът, чесънът и морковите. Слагат се горчицата и мащерката.

 


5
Гъбена яхния с боб и пащърнак 5

Разбърква се и на няколко пъти се прибавят гъбите и пънчетата (за да се запържват, а не да се варят).

 


6
Гъбена яхния с боб и пащърнак 6

Когато и те се задушат, се сипват в тенджерата със сварения боб, налива се бульонът и се оставя да къкри на слаб огън за 20 минути.

 


7
Гъбена яхния с боб и пащърнак 7

Слагат се доматите и се овкусява със захарта, сол и черен пипер. Оставя се на слаб огън за още 30 минути.

 


8
Гъбена яхния с боб и пащърнак 8

Готовото ястие се поръсва с наситнения копър и се поднася.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

06.03.2020
Сложих наполовина от посоченото количество гъби и пак ми се сториха много. Добавих малко лют сос. Не е лошо, но не бих го готвила отново.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


147 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: