Гъбен пай „Слънце“

Красив и апетитен
Източник: Бон Апети
Дата: 31.10.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
450 г пълнозърнесто брашно
1 пакетче суха мая (7 г)
1 с. л. зехтин
1 ч. л. сол

за плънката:
750 г микс от пресни гъби
10 г микс от сушени гъби
200 г топено сирене
100 г бекон „Панчета“ (на слайсове)
80 г сирене „Пармезан“
60 г краве масло (+ за намазване)
4 стръка майоран
3 скилидки чесън
1 щипка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
1 яйце за намазване
овесени ядки за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Гъбен пай „Слънце“
Брашното и солта се смесват в купа. Маята се разтваря в 280 мл топла вода и се налива към брашното. Сипва се и зехтинът.
2
Гъбен пай „Слънце“ 2
Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса.
3
Гъбен пай „Слънце“ 3
Сушените гъби се заливат с вряла вода и се оставят да набъбнат.
4
Гъбен пай „Слънце“ 4
Пресните гъби се почистват, нарязват се на едро и се запържват в маслото. Прибавят се нарязаните на ситно чесън и майоран, както и отцедените и нарязани гъби.
5
Гъбен пай „Слънце“ 5
Съдът се отстранява от котлона, плънката се овкусява със сол, черен пипер и индийското орехче, и се оставя да се охлади.
6
Гъбен пай „Слънце“ 6
Беконът се запича на сух тиган, до златисто, отцежда се върху кухненска хартия, натрошава се и се прибавя към плънката.
7
Гъбен пай „Слънце“ 7
Втасалото тесто се разделя на две части и всяка топка се разточва на кръг.
8
Гъбен пай „Слънце“ 8
В средата на едната кора се оформя топка от гъбената смес. Около нея се оформя кръг от останалата гъбена смес. Върху плънката се разпределят триъгълничетата топено сирене и настърган пармезан.
9
Гъбен пай „Слънце“ 9
Кората около плънката се намазва с разбито яйце. Отгоре се слага другата кора.
10
Гъбен пай „Слънце“ 10
За да се залепят добре двете кори, в центъра, около топката от плънка се притиска с чаша, а краищата на пая – с вилица.
11
Гъбен пай „Слънце“ 11
Правят се прорези като лъчи и се завъртат на 90 градуса с разреза нагоре.
12
Гъбен пай „Слънце“ 12
Паят се намазва с разбито яйце и се поръсва с овесените ядки.
13
Гъбен пай „Слънце“ 13
Пече се 35 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Консумира се топъл.
14
Гъбен пай „Слънце“ 14
Съвет:
Ако плънката пусне вода, може да се прибави малко галета.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


230 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: