Фунийки с ванилов крем и ягоди

Многолистно маслено тесто тук обгръща крем с ядки, плодове и хрупкави бисквити
Източник: Бон Апети
Дата: 10.05.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за бутертестото:
250 г брашно
150 мл прясно козе мляко
1/2 пакетче суха мая
30 г краве масло
1 с. л. захар
1 щипка сол
150 г краве масло за разточване
брашно за поръсване

за крема:
500 мл прясно козе мляко
5 яйца (размер L)
150 г захар
1 есенция ванилия
100 г лешници, печени без сол
4 бисквити „Закуска“ (60 г)
300 г ягоди


Начин на приготвяне:
1
Фунийки с ванилов крем и ягоди

В купа се смесват брашното и солта. В микровълнова фурна се загрява козето мляко, към него се прибавят маята и захарта. Разбърква се, поръсва се с щипка брашно и се оставя да шупне.

 


2
Фунийки с ванилов крем и ягоди 2

Сипва се в купата при брашното, разбърква се с дървена лъжица, прибавя се разтопеното в микровълнова масло (30 г) и отново се разбърква.

 


3
Фунийки с ванилов крем и ягоди 3

Прехвърля се на плота и се замесва меко и еластично тесто. Чиста купа се поръсва с брашно, поставя се топката тесто, поръсва се с брашно, покрива се с фолио за свежо съхранение, и се прибира във фурната, загрята на 60 градуса без вентилатор, да втаса. Когато започне да увеличава обема си, се изважда.

 


4
Фунийки с ванилов крем и ягоди 4

Маслото (150 г) се нарязва на големи кубчета, които се подреждат едно до друго върху лист пергаментова хартия. Покрива се с друг лист, разточва се с точилка, като се оформя  квадрат с размери 14х14 см, с дебелина 1 см. Завива се с хартията и се прибира в хладилник.

 


5
Фунийки с ванилов крем и ягоди 5

В касерола се загрява прясното мляко за крема с есенцията ванилия. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. (Белтъците се използват за нещо друго, например целувки). Жълтъците се разбиват със захарта с тел.

 


6
Фунийки с ванилов крем и ягоди 6

Горещото мляко се налива на тънка струйка в купата при тях и сместа се връща на слаб огън, като се бърка с тел, докато се сгъсти – 20 минути. Дърпа се от огъня и се покрива с фолио за свежо съхранение, да не хваща кора. Оставя се да се охлади.

 


7
Фунийки с ванилов крем и ягоди 7

Лешниците се нарязват наедро. Бисквитите се натрошават в найлонов плик и се сипват при лешниците. Ягодите се нарязват на малки кубчета.

 


8
Фунийки с ванилов крем и ягоди 8

Бисквитите, лешниците и ягодите се смесват с крема.

 


9
Фунийки с ванилов крем и ягоди 9

Втасалото тесто се изважда върху плота, цепва се на кръст и се разточва, като горе-долу запазва формата на кръст.

 


10
Фунийки с ванилов крем и ягоди 10

Поръсва се с брашно, по средата се слага студеното масло. Всички краища се затварят навътре, разточва се на тесен правоъгълник, двата края се сгъват навътре, като се прихлупват. Завърта се на 90 градуса, увива с хартията и се прибира се в хладилник за 30 минути. Това се повтаря още два пъти.

 


11
Фунийки с ванилов крем и ягоди 11

Тестото се разточва върху набрашнен плот и с нож се изрязват тънки дълги ленти, които се увиват плътно върху металните форми фунийки. Фунийките се поставят прави в тава със силиконов килим.

 


12
Фунийки с ванилов крем и ягоди 12

Слагат се в хладилник за около 15 минути да стегнат, и се пекат 15 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Леко се охлаждат и се пълнят с крема.


 




Съвет: Ако нямате такива форми, може да си направите фунийки от алуминиево фолио.


Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

16.09.2013
Стават много вкусни. Направих една доза с ванилов крем, а на другата добавих парченца шоколад в още топлия крем, да стане шоколадов крем. Като изстина добавих парченца шоколад и банан и стана супер ;)
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Станаха супер! Като направих една доза с ванилов крем и една със същия крем, само че вместо ягоди сложих банани и парченца шоколад, вместо ванилия, сложих ром и добавих какао. И станаха супер!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


150 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: