Фунийки от бутертесто с крем

Вкусен домашен десерт
ТИТЛА: Помощник готвач
Дата: 18.07.2019
Фунийки от бутертесто с крем
Фунийки от бутертесто с крем
 
Необходими продукти:
за крема:
500 мл прясно мляко
2 жълтъка
2-3 с.л. царевично нишесте
4-5 с.л. захар
1 ч.л. ванилия
1 с.л. краве масло

за фунийките:
275 г охладено бутертесто
1 жълтък
масло за намазване
захар за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Формите за фунийки се намазват с масло. Бутертестото се разточва леко и се нарязва на 20 ленти с широчина около 1 см. Всяка форма се увива с ленти тесто, започва се отгоре и съвсем леко се прехлупва. Тестото се намазва с жълтък, разбъркан с няколко капки вода.
2
Фунийките се подреждат в тава, покрита с пергаментова хартия и се поръсват със захар. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна, докато придобият приятен загар. Важно е да не останат сурови.
3
Готовите фунийки се охлаждат за кратко и се освобождават от формите. С остър нож леко се минава по най-горната част, а след това с леко завъртащо движение се изваждат, без да се разчупят. Подреждат се в чиния и се оставят настрана. Формите се почисват и по същия начин се приготвят и останалите фунийки.
4
За крема в касерола се разбиват двата жълтъка, захарта и ванилията. Добавя се 1 с.л. от предвиденото студено мляко с нишестето. Разбърква се до гладка смес и се налива и останалото мляко. Кремът се готви на умерен огън при непрекъснато бъркане, докато заври и се сгъсти. Дърпа се от огъня, леко се охлажда и се разбърква с маслото. Оставя се напълно да изстине.
5
Фунийките се пълнят с крема с помощта на малка лъжичка. Подреждат се в плато за сервиране. Сервират се към следобедното кафе. Съхраняват се и в хладилника.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: