Френски багети

...които покоряват с чар, вкус и аромат
Източник: Бон Апети
Дата: 14.04.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
750 г брашно
1 пакетче суха мая
2 с. л. зехтин
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. захар

за поръсване:
50 г сусам
2 с. л. сух риган
20 г пармезан


Начин на приготвяне:
1
Френски багети
Маята се смесва с 50 мл топла вода, захарта и щипка брашно. Оставя се да шупне.
2
Френски багети 2
В купа се смесват брашното, солта, зехтинът, наливат се 350 мл топла вода, както и маята.
3
Френски багети 3
Замесва се меко тесто и се поставя в купа, покрито с пластик за 1 час. След това тестото се премесва. Оставя се да почине за 30 минути.
4
Френски багети 4
Разделя на 3 равни части и от всяка се оформя правоъгълник, който се изтънява леко, навива се на руло.
5
Френски багети 5
Памучна кърпа се поръсва с брашно върху нея се подреждат багетите, като платът се нагъва така, че тестото да не се слепи. Оставят се за 1 час.
6
Френски багети 6
Върху всяка багета се правят 5 прореза по диагонал. Едната багетата се поръсва с брашно, втората – със сусам, а третата с риган и пармезан.
7
Френски багети 7
Пекат се в загрята на 240 градуса фурна, в която има купички с вряла вода, около 10–15 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (21)
21.
Изпрати
лично съобщение

20.01.2024
Използвах лист хартия за печене, вместо кърпа, нагъна се без проблем по посочения начин, след което само дръпнах двата края да се разгъне хармониката и изпекох върху същата хартия. По багетите остана доста брашно, което попречи да се захванат поръските, но резултатът толкова ми допадна, че се замислих колко различни хлябове се получават с почти еднакви продукти и определени нюанси в технологията. Възнамерявам да ги правя много често! Стават и за бърз хамбургер, с каквото ви се намери в хладилника.
20.
Изпрати
лично съобщение

17.04.2023
Чудесен домашен хляб се получи. Благодаря за хубавата рецепта!
19.
Изпрати
лично съобщение

29.09.2022
Кой не обича багети? Хрупкава коричка и мека и пухкава среда. Просто чудесни.
18.
Изпрати
лично съобщение

26.08.2020
а с кърпата какво правим ;-)
17.
Изпрати
лично съобщение

17.11.2019
Рецептата се хареса на всички. Определено бих ги правила и занапред.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


145 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: